У Мінекономіки висловилися щодо слів Туска: про закриття кордону у переговорах поки не згадувалося

Читать на русском
Українська та польська сторони провели переговори, як розблокувати кордон з урахуванням інтересу польських та українських фермерів. Поки що не ухвалено рішення про закриття кордону для торгівлі.
Фото: seeds.org.ua

Представники України та Польщі сьогодні провели переговори щодо розблокування кордону. Поки про повне закриття кордону для торгівлі не йшлося, слова Дональда Туска могли бути передчасними.

Про це заявив заступник міністра економіки Тарас Качка у Facebook.

Як змінювалися обсяги торгівлі України та ПольщіПольща є другим найбільшим у світі торговим партнером України. Як змінювалися обсяги експорту та імпорту – на інфографіці.

Він розповів, що сьогодні зустрівся з міністром розвитку та технологій Польщі Кшиштофем Гетманем та міністром сільського господарства Чеславем Шєкєрським. Переговори тривали 4 години.

«За всі 4 години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск - це було би дуже болісниим рішенням для наших економік», – заявив Качка.

Він уточнив, що припинення торгівлі, яка в річних параметрах становить 11,7 млрд доларів, навіть на день – це надто болісно. І це не кажучи про транзит.

«Поки без деталей, але конструктивне рішення можливе. Тому всіх заохочую повністю і уважно прочитати заяву Дональда Туска - з усіма елементами риторики і пунктуації. Новинні заголовки можуть ввести в оману. У цю хвилину як ніколи - зберігаймо спокій і наполегливо працюймо», – зазначив Качка.

За його словами, зараз обидві сторони працюють над конструктивним рішенням, як розблокувати кордон та врахувати інтереси фермерів Польщі та України, адже «це не просто, але можливо».

Нагадаємо, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск сьогодні заявив, що Україна з Польщею ведуть переговори про тимчасове повне закриття кордону для торгівлі.

Заява Туска пролунала на тлі протестів польських фермерів, які блокують кордон із Україною вже кілька тижнів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: