Протести польських фермерів: Зеленський запросив Туска та Дуду до перемовин на кордоні

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський запросив польського прем'єра Дональда Туска та президента Анджея Дуду провести переговори на спільному кордоні, щоб розв'язати проблему блокади.
president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський запросив польського прем'єра Дональда Туска та президента Анджея Дуду провести переговори на спільному кордоні, щоб розв'язати проблему блокади.

Про це йшлося у спеціальному зверненні президента.

«Хочу звернутись до всіх, хто памʼятає, що означає повний сенс слова «солідарність». Слова, яке так сильно змінило історію всієї нашої Європи до кращого. Це було. І багато в чому є. Але ми бачимо й надмірну та несправедливу політизацію зараз, через яку спільні досягнення можуть почати розсипатися», – йдеться у повідомленні.

На протесті польських фермерів помітили плакат із закликом до путіна, поліція відреагувалаПоліція Польщі відкрила справу через скандальний плакат із закликом до диктатора путіна. Польські правоохоронці наголосили, що не допустять порушення закону.

Зеленський також наголосив, шо відносини з Польщею – безумовний пріоритет національної безпеки. А в ситуації, що сталася на кордоні, досі значно більше політики, ніж економіки.

«Ця історія з аграрною торгівлею тягнеться далеко не перший день, а багато місяців. Багато що сталося за цей час. Але всі бачать, що в ситуації досі значно більше політики, ніж економіки. І тільки в Москві зараз радіють. І коли наші українські водії стоять заблоковані на польських дорогах, це говорить про те, що політикам варто активізувати справжній діалог. На всіх рівнях», – заявив глава держави

Тому Зеленський доручив українському уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. При цьому він закликав долучитися і польського прем’єра Дональда Туска, а також президента Анджея Дуду, щоб підтримати спільний діалог. Український лідер також готовий долучитися до них.

«Я готовий бути також на кордоні разом із нашим урядом. І я хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі. Це фундаментальний інтерес Євросоюзу. Тому Україна звертається до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник Єврокомісії. Досить Москви на наших землях. Досить непорозумінь», – наголосив він.

Сьогодні президент Володимир Зеленський на селекторній нараді обговорив ситуацію з блокадою польського кордону і заявив, що наступні кроки України будуть дуже скоро.

Учора поляки посилили обмеження руху транспорту на кордоні з Україною, зокрема, не пропускали пасажирські автобуси. Також на деякий час було перекрито залізницю біля пункту пропуску «Медика-Шегині»: там протестувальники висипали українське зерно з вагонів. Вантаж прямував транзитом до Німеччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: