Макрон збирає конференцію європейських лідерів щодо допомоги Україні

Читать на русском
Близько 20 європейських лідерів зустрінуться у Парижі для обговорення шляхів посилення координації між союзниками і Україною.
Фото: Reuters

У понеділок, 26 лютого, президент Франції Еммануель Макрон збере у Парижі близько 20 європейських лідерів, щоб обговорити питання, які стосуються допомоги Україні, а також надіслати російському президенту володимиру путіну сигнал про європейську рішучість щодо України.

Про це пишуть The Guardian та Reuters.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

Зазначається, що Макрон запросив своїх європейських колег до Єлисейського палацу на робочу зустріч з метою розроблення способу протистояння заявам Кремля про те, що росія «неминуче виграє війну» проти України. Ще одним приводом для конференція стала ескалація агресії рф останніми тижнями.

«Ми плануємо надіслати путіну чітке повідомлення, що він не переможе в Україні», – сказав радник президента Франції журналістам.

Він додав, що ця робоча зустріч не передбачає оголошення про нові поставки зброї Україні, а матиме формат «мозкового штурму» – для шляхів підвищення ефективності на місцях, а також для посилення координації між союзниками і Україною.

Серед очільників держав на конференції очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента Польщі Анджея Дуду, прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, а також лідерів скандинавських і балтійських країн.

Інші держави будуть представлені на міністерському рівні. Також на зустрічі будуть представлені США і Канада.

Конференцію відкриє відеозвернення президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, під час великої пресконференції у Києві після форуму «Україна. Рік 2024» у неділю, 25 лютого, президент України Володимир Зеленський заявив, що росія планує новий контрнаступ на початку літа.

Також президент України заявив, що путіну буде запропоновано майданчик, де він зможе визнати свою поразку.

Раніше глава МЗС Німеччини Анналена Бербок закликала європейців розраховувати на власні сили у питаннях безпеки.

Як повідомлялося, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що Європа має готуватись до захисту безпеки свого континенту без участі США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: