«Від цього залежить майбутнє Європи»: п'ять лідерів ЄС закликали посилити військову підтримку України

Читать на русском
Лідери Німеччини, Данії, Нідерландів, Естонії та Чехії закликали Євросоюз подвоїти зусилля щодо надання озброєння України, зокрема снарядів та ППО.
Getty Images

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала, прем'єрка Естонії Кая Каллас та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликали колег подвоїти зусилля у наданні військової допомоги Україні.

Їхній спільний лист опублікувало видання Financial Times.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

У листі політики зазначають, що на Україну насувається серйозна проблема – відсутність достатньої кількості артилерійських боєприпасів, тоді як зобов'язання щодо військової підтримки не відповідають потребам країни. Вони нагадали про провалений план постачання мільйона снарядів до березня.

«Ми повинні відновити нашу рішучість та подвоїти наші зусилля, щоб гарантувати, що ми зберігаємо нашу підтримку так довго, як це буде потрібно. Сьогодні вкрай важливо забезпечити боєприпаси та системи озброєння, включаючи гаубиці, танки, БПЛА та засоби протиповітряної оборони, яких Україна так гостро потребує на місцях. Зараз. Тому що нові замовлення, які ми розміщуємо сьогодні, досягнуть поля бою лише наступного року. Тому ми маємо наполягати на пошуку шляхів прискорення доставки обіцяних артилерійських снарядів до України. Це може бути шляхом пожертвування наявних запасів або спільних закупівель боєприпасів через нашу оборонну промисловість. Це вимагає розширення промислового потенціалу в Європі за допомогою рамкових контрактів на закупівлю та стійких інвестицій з боку держав-членів», – йдеться у листі.

Шольц, Фредеріксен, Фіала, Каллас та Рютте наголосили, що здатність підтримувати оборону України взимку та у довгостроковій перспективі має вирішальне значення – це питання загальноєвропейської безпеки.

«Росія ні на кого не чекає, і нам треба діяти зараз. Якщо Україна програє, довгострокові наслідки та витрати для всіх нас будуть набагато вищими. На нас, європейцях лежить особлива відповідальність. Тому ми маємо діяти. Від цього залежить майбутнє Європи», – заявили лідери п’яти країн.

Нагадаємо, раніше Олаф Шольц заявив, що країни-члени Євросоюзу мають значно збільшити свою допомогу Україні. ЗМІ писали, що на завтрашньому саміті він планує чинити додатковий тиск на партнерів для збільшення постачання зброї.

Тим часом Угорщина не перешкоджатиме рішенню керівництва ЄС створити фонд військової допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: