Україна та МВФ домовилися про новий транш на 900 млн доларів

Читать на русском
МВФ надасть Україні 880 млн доларів із кредиту в 15,6 млрд доларів. Ця виплата має стати першою із чотирьох цього року, але угоду має затвердити керівництво Фонду.
Фото: hromadske.ua

Міжнародний валютний фонд (МВФ) на робочому рівні досяг згоди щодо нового траншу допомоги Україні на суму близько 880 мільйонів доларів.

Про це йдеться у пресрелізі на сайті МВФ.

Нова угода з МВФ: скільки коштів та за якими програмами Україна отримувала за час членстваСпівпраця України та МВФ – за якими програмами та скільки коштів отримала Україна за часи незалежності.

Персонал МВФ та українська влада досягли домовленості на рівні персоналу (SLA) щодо оновленого пакету економічної та фінансової політики для третього перегляду 4-річної програми розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF).

Персонал оцінює програму як таку, що загалом виконується вчасно, та наголошує на тому, що у 2023 році в економіці України спостерігалася позитивна динаміка, зниження інфляції та зміцнення резервів.

«Усі контрольні показники та всі, крім одного, кількісні критерії ефективності були досягнуті», – говориться у пресрелізі.

Це відкриє шлях до розгляду Виконавчою радою виділення близько 880 млн доларів США.

Водночас у МВФ зауважили, що перспективи на 2024 рік є дуже невизначеними через продовження бойових дій на території країни.

«Співробітники МВФ та українська влада досягли домовленості на рівні персоналу щодо третього перегляду програми EFF. Угоду має затвердити Виконавча рада МВФ. Її розгляд очікується найближчими тижнями», – заявив очільник місії МВФ в Україні Гевін Грей.

Зазначимо, ключова мета програми з МВФ – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями.

Нагадаємо, переговори місії МВФ з представниками України проходили з 17 по 22 лютого у Варшаві.

Крім того, 12 лютого у Києві відбулися переговори між представниками українського уряду та делегацією МВФ, де увага була приділена, зокрема, фінансуванню України цього року.

Як відомо, чотирирічна програма розширеного фінансування EFF обсягом 15,6 млрд доларів була затверджена 31 березня 2023 року. Вона входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму 115 млрд доларів.

Перший транш було виділено на початку квітня, другий і третій – на початку липня і в середині грудня.

Також ми писали, які вимоги висував МВФ Україні з 1994 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: