Затримка з фінансовою допомогою ставить під загрозу відновлення економіки України – глава МВФ

Читать на русском
Глава МВФ попередила, що затримка з фінансовою допомогою для України може поставити під загрозу відновлення економіки та змусити владу повернутися до дестабілізуючої політики, зокрема емісії.
Getty Images

Зволікання союзників із наданням додаткової фінансової допомоги Україні поставить під загрозу відновлення економіки країни.

Про це в інтерв'ю Financial Times сказала голова Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

За словами Георгієвої, Україна може впоратися з ймовірним короткостроковим дефіцитом фінансування терміном в «пару місяців». Вона також похвалила владу за пожвавлення економіки, приборкання інфляції та зміцнення податкової бази.

Але економічне відновлення України може бути поставлене під загрозу, оскільки Євросоюз та США все ще торгуються щодо пакетів фінансування для країни. Подальші затримки, зазначила глава МВФ, можуть змусити Україну повернутися до дестабілізуючої політики, як-от друкування грошей.

«Важливо не продовжувати цей період (невизначеності у наданні допомоги – ред.), тому що тоді це чинитиме більший тиск на Україну… якраз у той момент, коли країна повернулася до найкращих перспектив для економіки», — сказала Георгієва.

Але, за її словами, вона зберігає оптимізм щодо того, що Україна отримає фінансування від ЄС та США.

Раніше у своєму звіті МВФ констатував, що макроекономічні показники України виявилися кращими, ніж очікувалося. Прогноз зростання економіки на цей рік підвищено до 4,5%, а в 2024-му очікується 3-4% зростання.

Нагадаємо, минулого тижня Україна отримала третій транш фінансування на суму близько 900 млн доларів від Міжнародного валютного фонду. Це сталося після другого перегляду програми Механізму розширеного фінансування, оновлений Меморандум містить 12 нових вимог.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: