Чотирирічна програма МВФ для України: ЗМІ дізналися умови

Читать на русском
Серед умов МВФ, які має виконати Україна у рамках програми розширеного фінансування – перезавантаження БЕБ, складання середньострокової стратегії доходів, перегляд макропараметрів держбюджету.
bank.gov.ua

Нова чотирирічна програма МВФ для України на суму орієнтовно 15 млрд доларів передбачає виділення 4,5 млрд до кінця року або 5,5 млрд протягом найближчих 12 місяців.

Про це Forbes на умовах анонімності розповів один із топ-чиновників, який бере участь у переговорах із Міжнародним валютним фондом.

За словами одного з чиновників, який представляє Україну на переговорах, для досягнення фінального рішення щодо програми залишилося узгодити технічні деталі – це розраховують зробити протягом кількох найближчих днів.

Які вимоги висував МВФ до України за останні 26 роківНайчастіше МВФ домагався від України проведення повноцінної реформи банківського сектору. Деякі вимоги досі залишаються виконаними лише формально.

Видання також має інформацію про те, які умови МВФ зобов'язалася виконати Україна.

Так, ключове нововведення, якого не було в попередніх програмах, — це середньострокова стратегія доходів на п'ять років. Тобто це щось подібне до плану податкових доходів, на які найближчими роками спиратиметься держбюджет.

Друга умова – неприпустимість емісійного фінансування дефіциту держбюджету, а натомість більш активне залучення грошей урядом на внутрішньому борговому ринку.

Крім того, Кабмін має переглянути макропараметри, на яких побудовано бюджет-2023. За словами одного з урядовців, йдеться, зокрема, про показник середньорічного курсу долара (зараз він 42,2 грн). Враховуючи, що зараз роздрібний курс тримається нижче 39 грн за долар, бюджетний показник теж має бути меншим.

Як і в попередніх програмах, окремий блок умов пов'язаний з боротьбою з корупцією. За словами співрозмовника видання, цього разу йдеться про перезавантаження Бюро економічної безпеки.

Нагадаємо, 15 березня постійний представник МВФ в Україні підтвердив, що у переговорах щодо нової кредитної програми спостерігається прогрес.

За інформацією ЗМІ, Фонд надасть Україні кредит на суму 15,6 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: