Які вимоги висував МВФ до України за останні 26 років

Читать на русском

В умовах епідемії коронавірусу та посилення світової економічної кризи Україна потребуватиме зовнішніх запозичень, щоби втримати економіку на плаву. МВФ очікує остаточного схвалення Верховною радою закону про банки. «Слово і діло» вирішило нагадати, які вимоги висував МВФ до України для надання позик за різними програмами, починаючи з 1994 року і до сьогодні.

Перша програма, за якою МВФ надав Україні позику (0,8 млрд дол.), мала назву «Механізм фінансування системних змін» і розпочалася в 1994 році. Тоді Україна повинна була знизити темпи інфляції, зменшити різницю між офіційним та ринковим обмінними курсами та підвищити реальні відсоткові ставоки.

У 1995-1998 роках за програмою «Stand by» МВФ надав нам 1,9 млрд дол. Умовою надання позики було скорочення дефіциту держбюджету до 3,3% від ВВП, нарощування імпорту, скасування частини податкових виключень та надання субсидій, а також уповільнення падіння ВВП до 10% на рік.

Наступна програма «Механізм розширеного фінансування» у 1998-2002 роках передбачала позику в 1,6 млрд дол. Україна мала забезпечити зростання ВВП на 4% до 2001 року та утримання рівня інфляції в 7% до 2001 року.

У 2008-2009 роках за програмою «Stand by» передбачалося отримання траншів на загальну суму 10,6 млрд дол. Вимоги МВФ були спрямовані на посилення банківського сектору: запровадження плаваючого валютного курсу, посилення незалежності НБУ, ліквідація проблемних банків, рекапіталізація життєздатних банків, коригування політики в енергетичному та соціальному секторах.

Наступна програма «Stand by» у 2010-2013 роках передбачала надання 3,4 млрд дол. До попередніх вимог МВФ про посилення незалежності НБУ та реформування банківської системи додалися реформування податкових та пенсійних систем та енергетичного сектору.

У 2014-2015 роках за програмою «Stand by» Україна мала отримати позику в 4,3 млрд дол. Натомість МВФ вимагав обмежити практику спрощеного оподаткування, скасувати мораторій на продаж землі с/г призначення, підвищити тарифи на послуги ЖКГ та підвищити пенсійний вік.

Програма розширеного фінансування у 2015-2018 роках передбачала позику у 8,7 млрд дол. Україна мала вивести з ринку неплатоспроможні банки, легалізувати видобуток бурштину та гральний бізнес, здійснити пенсійну реформу, розділити тарифи на газ та його доставку, скасувати мораторій на продаж землі с/г призначення.

За програмою «Stand by», що розрахована на 2018-2020 роки, Україна може отримати в позику 1,4 млрд дол. Серед вимог МВФ – підвищення тарифів на газ та опалення до рівня ринкових, поділ ДФС на дві юридичні особи: податкову та митну служби, зміна правил НБУ, які передбачатимуть зменшення регулятивного капіталу на обсяги кредитів.

Також МВФ вимагав ухвалення закону, який перегляне розподіл повноважень з нагляду над фінансовими посередниками (т.з. закон про «Спліт»), який було ухвалено парламентом та оприлюднення звітів про прогрес у відновленні активів та в судових процесах щодо чотирьох державних банків. Ще одна вимога – виставлення на продаж активів збанкрутілих банків на суму 20 млрд грн.

Серед вимог МВФ було призначення до ВАСУ 35 антикорупційних суддів з бездоганною репутацією та професійними навичками, вжиття НБУ заходів проти банків, які не відповідають вимогам щодо капіталу, завершення зовнішнього аудиту НАБУ.

Серед іншого МВФ наполягає на продовженні реформування газового сектору та скороченні бюджетних витрат.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, чи є передумови для дефолту в Україні.

Також ми повідомляли, що МВФ очікує зниження рівня життя в 170 країнах через пандемію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: