Перегляд програми з МВФ: стали відомі нові вимоги до України

Читать на русском
МВФ учора схвалив другий перегляд програми з Україною. Оновлений меморандум поповнився 12 новими структурними маяками.
Bloomberg

Оновлений Меморандум між Міжнародним валютним фондом та Україною містить 12 нових вимог.

Деталі розповів народний депутат Ярослав Железняк.

Нова угода з МВФ: скільки коштів та за якими програмами Україна отримувала за час членстваСпівпраця України та МВФ – за якими програмами та скільки коштів отримала Україна за часи незалежності.

Так, до лютого 2024 року Україні потрібно знайти джерела для збільшення власних надходжень бюджету на 0,5% ВВП щонайменше (орієнтовно близько 38 млрд гривень).

До кінця березня Україна має внести зміни до КПК щодо розгляду справ у першій інстанції одним антикорупційним суддею чи колегією із трьох антикорупційних суддів.

До кінця червня потрібно провести перезавантаження Бюро економічної безпеки та здійснити зовнішній аудит фінансового стану компаній центрального теплопостачання.

До кінця липня Україна зобов'язалася провести аудит податкових пільг та втрат від них, а також ухвалити закон для розгляду адміністративних справ проти держорганів (НБУ, НАБУ, НАЗК)

До кінця серпня, згідно з оновленою програмою, Україні потрібно розробити політику державної власності держпідприємств, дивідендну політику та стратегію приватизації.

До кінця вересня потрібно визначити найбільш постраждалі від війни державні компанії та оцінити їх фіскальні та квазі-фіскальні ризики. Крім того, має бути завершено зовнішній аудит ефективності НАБУ.

До кінця жовтня Україна має провести діагностику процесу підготовки середньострокового бюджету, до кінця грудня – Кабмін має затвердити план дій та встановити чіткий зв'язок між середньостроковим бюджетним плануванням та капітальними видатками.

Нагадаємо, напередодні Рада директорів МВФ затвердила другий перегляд програми розширеного кредитування – Україна зможе отримати ще 900 млн доларів.

Навесні МВФ схвалив чотирирічний пакет фінансування для України у розмірі 15,6 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: