Болгарія вперше відмовиться від російського ядерного палива на АЕС

Читать на русском
Болгарія підписала 10-річний контракт на постачання із США ядерного палива для атомної станції Козлодуй. Воно замінить російське паливо, яке використовувалося раніше.
Фото: kozloduy-bg.info

Болгарська АЕС «Козлодуй» у травні цього року проведе першу заправку неросійським паливом: для одного з енергоблоків АЕС закуплять паливо компанії Westinghouse із США.

Про це повідомляє видання «24 часа».

Скільки у світі ядерних реакторів та скільки років вони працюютьВ Україні функціонують 15 ядерних реакторів, їхній середній вік понад 33 роки. Як у інших країнах – на інфографіці.

Зазначається, що на болгарській АЕС працюють два реактори. З травня 2024 року на п'ятому енергоблоці використовуватиметься продукція компанії Westinghouse замість палива російської компанії ТВЕЛ, що входить до складу паливного дивізіону державної корпорації «Росатом».

За словами директора станції Валентина Ніколова, п'ятий енергоблок АЕС «Козлодуй» вперше переведуть на інше ядерне паливо. Для цього реактор зупинять для планового щорічного технічного обслуговування та заправки паливом нового постачальника.

Востаннє п'ятий енергоблок заправляли навесні минулого року.

Разом з тим, на шостому енергоблоці у 2026 році планують використати паливо від французької компанії Framatom. Повністю від російської продукції Болгарія відмовиться у 2029 році.

Як відомо, АЕС «Козлодуй» – єдина АЕС у Болгарії. Вона забезпечує електроенергією понад третину країни, а також є великим експортером електроенергії у сусідні країни.

Болгарія вирішила відмовитися від ядерного палива з росії після її вторгнення в Україну.

Нагадаємо, за 2023-й рік росія заробила додатково близько 1 мільярду євро після того, як найбільша приватна нафтова компанія рф «Лукойл» скористалася лазівками в санкційних правилах ЄС за допомогою Болгарії.

Після цього у Болгарії заявили про прискорення ліквідації лазівки у санкціях, яка дозволила рф заробити мільярд євро.

У листопаді стало відомо, що США досі використовують закуплене у росії ядерне паливо.

У грудні Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт про запровадження заборони на імпорт низькозбагаченого урану російського походження, який діятиме до 2040 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: