Росія заробила мільярд євро на нафті за допомогою Болгарії через лазівку у санкціях

Читать на русском
У 2023 році росія заробила мільярд євро, коли російська приватна нафтова компанія Лукойл обійшла санкції ЄС за допомогою Болгарії.
Колаж: Слово і діло

Росія за цей рік заробила додатково близько 1 мільярду євро після того, як найбільша приватна нафтова компанія рф «Лукойл» скористалася лазівками в санкційних правилах ЄС за допомогою Болгарії.

Про це пише видання Politico.

Які країни цього року імпортували найбільше російського викопного паливаКитай у першому півріччі став найбільшим імпортером російського викопного палива. Які країни ще імпортували і яку суму – на інфографіці.

У матеріалі говориться, що, скориставшись своїм унікальним звільненням від заборони ЄС на постачання російської нафти, Болгарія дозволила мільйонам барелів нафти з рф потрапити на російський нафтопереробний завод на своїй території. У результаті який різні види нафтопродуктів були експортовані за кордон, зокрема до країн ЄС.

Варто нагадати, що у грудні минулого року Європейська комісія надала Болгарії «особливий відступ» від заборони ЄС на імпорт російської нафти, дозволивши їй купувати сиру нафту в Москві до кінця 2024 року. Проте цей виняток мав на меті захистити безпеку постачання країни, а не дати можливість величезному російському НПЗ у Болгарії переробляти паливо та продавати його за кордон для отримання прибутку.

Так, лише з березня до липня «Лукойл» експортував близько 3 мільйонів барелів, ймовірно, російського палива.

«Ми звертаємо на це увагу і попросили болгар пояснити ситуацію. Це правда, що ці винятки можуть створювати проблеми. Ми намагаємося усунути їх поступово, але я не можу приховати той факт, що все ще є кілька лазівок», – сказав виданню високопоставлений чиновник Єврокомісії, який побажав залишитися анонімним.

Окрім близько 983 млн євро, які ця лазівка принесла росії через податки на виробництво та експорт, вона також принесла майже 500 млн євро прибутку для власника нафтопереробного заводу «Лукойл» з моменту набуття чинності звільнення від податку 5 лютого, йдеться у засекреченому аналізі, підготовленому для парламенту Болгарії.

Це питання викликало політичну реакцію у Болгарії. Реагуючи на результати дослідження, прем'єр-міністр країни Ніколай Денков заявив 9 листопада, що здивований «масштабами, в яких розгортається ця схема уникнення санкцій». Також він запевнив, що там, де санкції «безсилі, закони будуть відповідно вдосконалюватися».

За словами експертів із санкцій, це не здається прямим порушенням європейських обмежень. Проте країни ЄС і законодавці в Болгарії зараз закликають Брюссель переглянути правила.

«Режим санкцій нагадує швейцарський сир: що б ми не робили, ми завжди відстаємо від росіян на три місяці», – сказав виданню Politico європейський дипломат.

Нагадаємо, Європейський Союз уже запровадив 11 пакетів санкцій проти росії після того, як вона вторглася на територію України. До 12-го пакету санкцій Євросоюзу, ймовірно, увійде заборона на імпорт російських алмазів.

У липні парламент Болгарії ухвалив рішення припинити концесію нафтового порту Росенець біля міста Бургас російському НПЗ «Лукойл».

Також стало відомо, що у США досі використовують закуплене у росії ядерне паливо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: