У США досі використовують закуплене у росії ядерне паливо

Читать на русском
Близько 20 відсотків палива, яке використовується в американських ядерних реакторах, постачається з росії.
Фото: uatom.org

Приблизно 20% ядерного палива, що використовується в США, поставляється з росії для збагачення.

Про це заявив помічник Державного секретаря США з питань енергетики Джеффрі Паєтт на слуханнях у сенатському комітеті з міжнародних відносин щодо вивчення інтересів національної безпеки США в Україні у середу, 8 листопада.

Які країни цього року імпортували найбільше російського викопного паливаКитай у першому півріччі став найбільшим імпортером російського викопного палива. Які країни ще імпортували і яку суму – на інфографіці.

За його словами, США досі купують у рф паливо для своїх ядерних реакторів – мова йде про приблизно 20%.

Паєтт зазначив, що залежність США від російського ядерного палива становить загрозу національній безпеці країни. Тому, аби її знизити, президент Джо Байден запросив у Конгресу 2,2 мільярда доларів на підтримку стратегії стимулювання американських компаній до збільшення потужностей зі збагачення і конверсії.

Він додав, що в адміністрації не виключають можливість введення заборони на імпорт ядерного палива з росії.

Також додамо, що, як повідомляло видання Financial Times, помічниця міністра з питань ядерної енергетики США Кетрін Хафф закликала Конгрес надати кошти для відновлення внутрішнього ланцюга поставок і обмеження імпорту з рф.

Вона наголосила, що рф контролює майже 50% світових потужностей зі збагачення урану і протягом багатьох років результативно працювала над підривом американського ланцюжку постачання ядерної енергії, демпінгуючи дешеву продукцію зі збагаченого урану на світових ринках.

«Надзвичайно важливо позбутися нашої залежності, особливо від росії. Якщо ми не діятимемо, рф продовжуватиме утримувати ядерний потенціал США. Це дійсно важливо для національної безпеки», - сказала Хафф.

Нагадаємо, 8 листопада Конгрес США підтримав законопроєкт про передачу Україні заморожених російських активів.

Також повідомлялося, що в Україні вироблятимуть ядерне паливо для власних АЕС.

Раніше ми аналізували, скільки у світі ядерних реакторів та скільки років вони працюють.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: