США заборонили імпорт урану з росії

Читать на русском
Палата представників проголосувала за обмеження імпорту збагаченого урану до Сполучених Штатів Америки із росії.
Фото: Getty Images

Палата представників Конгресу США у понеділок увечері схвалила законопроєкт про запровадження заборони на імпорт низькозбагаченого урану російського походження, який діятиме до 2040 року.

Про це повідомляє The Hill.

Які країни цього року імпортували найбільше російського викопного паливаКитай у першому півріччі став найбільшим імпортером російського викопного палива. Які країни ще імпортували і яку суму – на інфографіці.

Зазначається, що на підтримку закону про заборону імпорту російського урану висловилася необхідна більшість конгресменів.

Законопроєкт передбачає заборону на імпорт у США низькозбагаченого урану, виробленого в росії, через 90 днів після набуття ним чинності.

«Ризики збереження залежності від росії в галузі ядерного палива просто надто великі. Вони послаблюють паливну інфраструктуру Америки, яка значно скоротилася через залежність від цього дешевого палива», – заявила перед голосуванням конгресвумен-республіканка Кеті Макморріс Роджерс.

За міністром енергетики США за погодженням з держсекретарем залишається право скасувати заборону на імпорт, якщо стануть недоступні інші джерела постачання урану або постачання російського палива відповідатиме націнтересам США.

Відомо, що більшість урану, який використовується на АЕС у США, імпортується. На уран із рф раніше припадало близько 12% обсягів ринку.

Раніше повідомлялося, що в США досі використовують закуплене у росії ядерне паливо.

При цьому США намагаються перешкодити росії контролювати світовий ринок зрідженого газу.

Також повідомлялося, що росія заробила мільярд євро на нафту за допомогою Болгарії через лазівку у санкціях.

Після розголосу Болгарія заявила про прискорення ліквідації лазівки у санкціях, яка дала можливість заробити.

За словами аналітиків, обмеження цін на російську нафту значною мірою провалилося. За рік схема коштувала Росії 34 млрд євро, що еквівалентно двомісячним доходам від експорту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: