Нова гаряча точка у світі: Венесуела оголосила мобілізацію та заявила про анексію території Гаяни

Читать на русском
Венесуела вже рдавно має намір анексувати велику частину розташованої по сусідству Гаяни. Між країнами нещодавно загострився конфлікт.
фото: ВВС

Президент Венесуели Ніколас Мадуро ввечері 6 грудня офіційно заявив про анексію регіону Гаяна-Ессекібо, який займає західну частину Гаяни. При цьому, лідер країни почав мобілізацію венесуельских збройних сил.

Про це повідомляє видання El Pais.

У вівторок, 5 грудня, Мадуро представив на телебаченні нову офіційну карту країни з включеним до неї Есекібо. Раніше президент направив військових на атлантичний кордон Венесуели, дуже близько до меж зони джунглів площею 160 тисяч квадратних кілометрів, якою де-факто керує Гайана.

Зазначається, що у відповідь на цю заяву Мадуро, Гаяна привела свої збройні сили у стан повної бойової готовності.

У день референдуму Міністерство зв'язку Венесуели розповсюдило відео, на якому корінні мешканці виносять гайанський прапор та піднімають венесуельський.

Влада оголосила про створення нової провінції або штату на території Тумеремо. Тимчасовий уряд перебуватиме у Тумеремо, де ведеться видобуток корисних копалин.

«Ми хочемо мирного порятунку Гайани-Ессекібо. Давайте почнемо відповідати народу, який виступив 3 грудня. Наша Гайана-Ессекібо була де-факто окупована Британською імперією та її спадкоємцями, і вони зруйнували цей район», - сказав президент Венесуели.

Як відомо, 4 грудня Мадуро провів «референдум», у якому питав венесуельців, чи хочуть вони, щоб регіон Ессекібо, спірний протягом 100 років, належав їм. Було оголошено, що 95% громадян Венесуели начебто підтримали на референдумі пропозицію влади.

Нагадаємо, восени Європейський союз засудив проведення росією «виборів» в окупованих Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: