У Сенаті США просунувся законопроєкт про допомогу Україні

Читать на русском
Американські сенатори 9 лютого проголосували за початок дебатів щодо законопроєкту, який передбачає виділення коштів для України, Ізраїлю та Тайваню.
Фото: AP Photo / Jacquelyn Martin

У п'ятницю, 9 лютого, Сенат США наблизився до ухвалення законопроєкту, який передбачає надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95,34 мільярда доларів, проголосувши за початок дебатів щодо нього. Тепер законопроєкт буде ближчим до проходження верхньої палати.

Про це повідомляє The Hill.

Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у КонгресіУ США місяць тому закінчилися гроші на військову допомогу для України. На інфографіці – що відомо про блокування фінансування у Конгресі.

Ініціативу підтримали 64 законодавці, 19 висловилися проти. Для ухвалення рішення була необхідна підтримка щонайменше 60 сенаторів. Тепер Сенат чекає низка голосувань у вихідні, перш ніж перейти до остаточного ухвалення.

При цьому шлях до ухвалення закону все ще є непевним через опозицію республіканців в обох палатах Конгресу. Так, сенатор-республіканець Ренд Пол вважає, що США насамперед мають охороняти свої кордони і назвав законопроєкт «гнилим».

«Я заперечуватиму проти будь-якого прискорення ухвалення цього гнилого законопроєкту про іноземні витрати. Висувати й ухвалювати законопроєкт, що намагається захистити кордони інших країн раніше, ніж ми захистимо свої – це жахлива ідея. Ми повинні розв'язувати наші проблеми тут, удома», – написав він у соцмережі X.

Як відомо, у законопроєкті прописані 60 мільярдів доларів для України, 14 мільярдів доларів на безпекову допомогу Ізраїлю, 9 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу цивільному населенню в Секторі Гази, на Західному березі та в Україні та 4,8 мільярда доларів на підтримку союзників в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Також зазначається, що республіканці в Сенаті змінили запит президента США Джо Байдена на фінансування, зазначивши, що законодавство вимагатиме від адміністрації визначити конкретні цілі, вимоги та показники допомоги Україні. Так, пакет Сенату передбачає на оборонні потреби США на 9 мільярдів доларів більше, ніж просив Байден, і відкидає 4 мільярди доларів прямої бюджетної підтримки Україні, залишивши тільки військову та гуманітарну.

Лідер демократичної більшості Чак Шумер у цьому зв’язку закликав представників Республіканської партії продемонструвати конструктивний підхід у подальшому процесі.

«Я сподіваюсь, що наші колеги-республіканці зможуть працювати з нами, щоб досягти згоди стосовно поправок, аби ми могли швидше просувати цей законопроєкт», – наголосив Шумер.

Він додав, що робота Сенату триватиме, допоки не буде зроблено все.

Якщо дискусія затягуватиметься, голосування щодо остаточного ухвалення може відбутися у вівторок 13 лютого.

Крім того, якщо закон врешті-решт пройде Сенат, на нього чекає невизначене майбутнє в контрольованій республіканцями Палаті представників, де спікер Майк Джонсон заявив, що може розділити питання допомоги на окремі законопроєкти.

Раніше законопроєкт передбачав виділення 118 мільярдів доларів, проте у документ внесли правки, однією з яких було виключення питання фінансування безпеки кордонів США.

Як відомо, у Байдена шукають варіанти для продовження постачання зброї Україні без Конгресу.

Крім того, Україна готує план для МВФ у разі припинення допомоги від Штатів.

Також видання The New York Times повідомило, що запаси ракет для ППО в Україні можуть вичерпатися вже в березні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: