Напади хуситів у Червоному морі: прибуток від Суецького каналу впав майже вдвічі

Читать на русском
Після початку атак єменських хуситів на судна у Червоному морі дохід Суецького каналу за січень упав майже вдвічі. А кількість суден, що курсують каналом, скоротилася на 36 відсотків.
EPA/Shutterstock

Доходи Єгипту від Суецького каналу у січні впали майже вдвічі на тлі нападів єменських хуситів на судна у Червоному морі. Прибуток склав близько 428 млн доларів минулого місяця порівняно з 804 млн за аналогічний період 2023 року.

Про це повідомив голова адміністрації Суецького каналу Усама Рабі, повідомляє Bloomberg.

Удари США та Британії по хуситах у Ємені: що сталосяЧому США та Британія вночі вдарили по військових об'єктах єменських хуситів, що стало причиною операції – на інфографіці.

За його словами, кількість суден, що курсують каналом, скоротилася на 36%. «Це перший раз, коли Суецький канал опинився у такій кризі. Раніше кожен місяць був краще за попередній і кожен рік краще за попередній», – зазначив Рабі.

The New York Times також пише, що напади хуситів на комерційні судна в Червоному морі змусили компанії платити вищі страхові ставки або перенаправляти товари Африкою, збільшуючи витрати та затримки. Це може вплинути на прибуток компаній, що зрештою призведе до зростання цін для споживачів.

За даними аналітичної компанії Xeneta, ціни на морські перевезення різко зросли з середини грудня, збільшившись більш ніж утричі на маршруті Азія-Європа і більш ніж удвічі між Азією та східним узбережжям США.

Наразі аналітики очікують, що вплив на споживачів залишиться обмеженим.

Червоне море є особливо важливим маршрутом для компаній, які перевозять товари з Азії до Європи. Доставка цих товарів тепер коштує дорожче і займає більше часу. Це також може вплинути на виробництво в регіоні: зокрема, перебої змусили Tesla та Volvo призупинити виробництво у Європі.

Нагадаємо, 3 лютого військові США та Великої Британії за підтримки союзників завдали чергових ударів по військових об'єктах хуситів у Ємені. Стратегія США полягає в тому, щоб спробувати підірвати військовий потенціал хуситів та обмежити їхню здатність здійснювати атаки на судна.

Раніше країни ЄС попередньо домовилися направити військово-морську місію до Червоного моря для захисту кораблів від атак єменських хуситів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: