Сенат США представив новий законопроєкт щодо допомоги Україні

Читать на русском
Сенат США представив угоду, яка передбачає виділення Україні понад 60 млрд доларів. З них військова допомога складає понад 48 млрд доларів протягом 2024 року.
Фото: censor.net

У Сенаті США висунули новий, компромісний законопроєкт, який стосується додаткового фінансування і об'єднує виділення коштів на допомогу Україні, Ізраїлю та на зміцнення південного кордону США.

Про це повідомляють пресслужба Білого дому та сайт Сенату США.

Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у КонгресіУ США місяць тому закінчилися гроші на військову допомогу для України. На інфографіці – що відомо про блокування фінансування у Конгресі.

Зазначається, що загальна сума підтримки складає 118,28 млрд доларів. З цієї суми 60,06 млрд передбачено на підтримку України, 14,1 млрд – Ізраїлю. Охорону кордону пропонують профінансувати на 20,2 млрд доларів.

З пакету допомоги Україні близько 20 млрд доларів буде спрямовано на заміщення складів у США, ще близько 14 млрд доларів підуть на закупівлю нової зброї для ЗСУ в американських компаній.

Крім того, близько 15 млрд буде направлено на продовження підтримки України США через військове навчання, обмін розвідданими, збільшення присутності та інші підтримуючі дії.

Також близько 8 мільярдів доларів мають піти на пряму бюджетну підтримку України, а близько 2 мільярдів – на підтримку пріоритетних галузей її економіки.

Як повідомляється, основною відмінністю нової пропозиції є те, що понад 13 мільярдів доларів виділено на безпеку кордонів, що було головним предметом суперечок під час багатомісячних переговорів у Сенаті.

Президент США Джо Байден закликав ухвалити новий законопроєкт і пообіцяв у разі прийняття підписати його у найкоротші терміни.

Нагадаємо, 1 лютого у Сенаті США анонсували голосування за допомогу Україні, про що заявив лідер демократичної більшості Чак Шумер. Планувалось, що це голосування відбудеться до 7 лютого.

Також повідомлялося, що Палата представників Конгресу США наступного тижня проголосує за законопроєкт про допомогу Ізраїлю у розмірі 17,6 млрд доларів без виділення коштів для України.

Ідею розділити допомогу Ізраїлю та кошти для України розкритикували у Білому домі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: