Омбудсмен відповів, чи мають працівники ТЦК право перевіряти документи та затримувати людей

Читать на русском
Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець прокоментував випадки силового затримання чоловіків призовного віку працівниками ТЦК СП.
Фото: t.me/dmytro_lubinetzs

Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець прокоментував випадки силового затримання чоловіків призовного віку працівниками ТЦК СП.

Заяву, присвячену цьому питанню, омбудсмен зробив в інтерв'ю NV.

Мобілізація в Україні: хто і де має право вручати повісткиМобілізація 2023 – які особи та де можуть видавати повістки. У законі немає чітких вказівок того, де має відбуватися вручення повістки, але уповноважене це робити певне коло осіб.

Лубінець наголосив, що працівники військкоматів не мають права затримувати громадян прямо посеред вулиці або перевіряти документи у військовозобов'язаних.

«Основне питання, яке порушують громадяни України, – це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи та затримують громадян України. У них таких прав немає», – повідомив омбудсмен.

За його словами, ТЦК – це військові підрозділи, а згідно з Конституцією військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України навіть у разі запровадження воєнного стану.

Омбудсмен також додав, що в урядовому законопроєкті про мобілізацію пропонувалося розширити повноваження військкомів.

«Я, наприклад, не зрозумів: якщо у нас всі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, – це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові», – сказав він.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що в Тернополі судитимуть співробітників місцевого ТЦК за викрадення та тортури мобілізованих.

Раніше у ДБР розповіли, скільки справ розслідують за фактами порушень у військкоматах та ВЛК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: