Примусове повернення чоловіків до України: які країни Європи відреагували відмовою

Читать на русском

В Україні на тлі планів посилити мобілізацію обговорюється питання повернення військовозобов'язаних чоловіків до країни. Нещодавно міністр оборони Рустем Умєров «запрошував» українських чоловіків, які виїхали за кордон, прийти до призовних пунктів. Президент Володимир Зеленський заявив, що чоловіки мобілізаційного віку мають перебувати в Україні – воювати чи працювати та сплачувати податки. Втім, будь-яких способів примусово повернути українців немає, незалежно від того, чи вони законно виїхали чи нелегально. А «екстрадиція ухилянтів», про яку говорили у Раді, нереальна, насамперед через позицію європейських країн – там видавати громадян України не готові. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Які європейські країни заявили, що не видаватимуть українських чоловіків мобілізаційного віку – на інфографіці.
Повернення чоловіків в УкраїнуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

В Австрії заявили, що ніколи не стали б видавати Україні чоловіків призовного віку, які приїхали після початку повномасштабної війни. Як сказали у місцевому МВС, «це було б масовим зазіханням на нашу державність».

За інформацією видання Exxpress, в Австрії проживає 14 тисяч придатних до військової служби українців.

У Німеччині, за інформацією ЗМІ, мешкає майже 200 тисяч українських чоловіків мобілізаційного віку, але країна видавати їх не має наміру. «Не буде такого, щоб ми змушували людей проходити військову службу чи призов проти їхньої волі. Я не можу уявити, оскільки наша Конституція передбачає, що громадяни Німеччини не зобов'язані служити в збройних силах проти своєї волі. Отже, ми не можемо примусити до цього людей з інших країн», – заявив міністр юстиції.

Угорщина теж категорично проти екстрадиції чоловіків з України: прем'єр-міністр заявив, що всі біженці з України в Угорщині «в безпеці».

Міністр закордонних справ Чехії зазначив, що наразі немає механізмів (і вони не відповідали б міжнародному праву), щоб повернути Україні громадян призовного віку для мобілізації. У країні зараз перебуває приблизно 200 тисяч українських чоловіків із різними видами віз.

В Естонії спочатку заявили, що могли б допомогти Україні з мобілізацією громадян, якби між державами була б відповідна угода. «Ми із задоволенням готові укласти такий договір та допомогти Україні», – сказав глава МВС Лаурі Ляєнеметс, додавши, що в країні близько 7,5 тисяч українців призовного віку.

Пізніше він сказав, що його слова були спотворені, а Естонія не має на меті «гнати українських чоловіків на фронт». Крапку поставила прем'єрка Кая Каллас, яка підтвердила, що висилати в Україну чоловіків не будуть.

У Сеймі Польщі заявили, що не мають наміру депортувати військовозобов'язаних українців, але готові «створити умови, щоб вони самі повернулися на батьківщину».

Нагадаємо, Міноборони має інформацію про кількість чоловіків призовного віку, які виїхали з України після початку війни і не повернулися.

За інформацією ЗМІ, нова версія урядового законопроєкту щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби з'явиться у Верховній раді орієнтовно 6 лютого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: