США мають намір повернути ядерну зброю до Британії

Читать на русском
Через зростаючу загрозу з боку росії США планують вперше за 15 років розмістити ядерну зброю у Великій Британії.
Фото: depositphotos.com

Сполучені Штати планують знову розмістити свою ядерну зброю на території Великої Британії – на авіабазі Лейкенхіт, де вона раніше зберігалась до 2008 року, – на тлі зростання загрози з боку росії.

Про це повідомляють The Telegraph та The Sun з посиланням на документи Пентагону.

«Ядерний клуб»: скільки боєголовок є в наявності у країн світу та скільки з них розгорнутіПорівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.

Зазначається, що повернення американської зброї до Великої Британії є частиною програми з розвитку та модернізації ядерних об'єктів у масштабах всієї країни у відповідь на посилення напруженості у відносинах з Кремлем після нападу росії на Україну в лютому 2022 року.

«Документи свідчать, що Пентагон замовив нове обладнання для бази, в тому числі балістичні щити, покликані захистити військовослужбовців від атак. На базі RAF Lakenheath планується розмістити гравітаційні бомби B61-12, потужність яких може досягати 50 кілотонн, що більш ніж в три рази перевищує потужність атомної зброї, скинутої на Хіросіму в 1945 році», – йдеться у матеріалі.

Також повідомляється, що ядерні боєголовки можуть бути розгорнуті за допомогою винищувачів F-35.

«Наразі американські боєголовки є по всій Європі: у Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах та Туреччині відповідно до угоди НАТО про спільне використання ядерної зброї», – пише The Sun.

Росія вже відреагувала на це рішення, заявивши, що розміщення американської зброї у Великій Британії буде розцінено Москвою як «ескалація» і буде зустрінуте «компенсуючими контрзаходами».

Як відомо, США вивезли ядерні ракети з Великої Британії у 2008 році, вважаючи, що загроза холодної війни з боку Москви зменшилася.

Нагадаємо, Міноборони США у жовтні 2023 року оголосило, що розроблятиме сучасний варіант ядерної гравітаційної бомби B61-13. Рішення прийняли у зв’язку зі «зростаючими загрозами з боку потенційних супротивників».

Минулого року США прискорили розгортання у Європі модернізованих ядерних бомб B61-12.

Крім того, ми розбиралися, в яких випадках країни можуть використовувати ядерну зброю.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: