Китай різко наростив запаси ядерної зброї за останній рік – звіт Пентагону

Читать на русском
Протягом останнього року китайський уряд створив близько 100 ядерних боєголовок. Ці показники перевищують попередні прогнози США щодо розвитку ядерного потенціалу КНР, повідомляють у Пентагоні.
Фото: Getty Images

Протягом останнього року китайський уряд створив близько 100 ядерних боєголовок. Ці показники перевищують попередні прогнози США щодо розвитку ядерного потенціалу КНР.

Такі дані було опубліковано у доповіді Міністерства оборони США.

Як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу»Скільки ядерних боєголовок налічується у світі та як змінювалися розміри арсеналів дев'яти ядерних держав – на інфографіках.

У документі йдеться, що станом на травень 2023 року Китай мав понад 500 діючих ядерних боєголовок, що приблизно на 100 одиниць більше, ніж минулого року.

За прогнозами Пентагону, до 2030 року КНР подвоїть свій ядерний арсенал.

Очікується, що на той момент більше половини боєголовок буде розгорнуто на бойовому чергуванні.

«КНР, ймовірно, використовуватиме свої нові швидкі реактори-розмножувачі та переробні потужності для виробництва плутонію для своєї програми, незважаючи на публічні заяви про те, що ці технології призначені виключно для мирних цілей», – йдеться у доповіді.

Нагадаємо, у вересні супутникові знімки зафіксували, що росія США та Китай останніми роками побудували нові об'єкти та вирили нові тунелі на своїх ядерних полігонах. Це може говорити про готовність країн поновити ядерні випробування.

Раніше ми розповідали, у яких випадках країни, згідно зі своїми доктринами, можуть використовувати ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: