Годинник Судного дня залишили на позначці 90 секунд до «ядерної півночі»

Читать на русском
Стрілки Годинника Судного дня залишили на позначці в 90 секунд до півночі – рекордно близький до глобальної катастрофи час.
Reuters

Стрілки Годинника Судного дня, які показують символічний час, що відокремлює людство від ядерної катастрофи, залишили на колишній позначці в 90 секунд до півночі.

Про це йдеться у статті «Бюлетеня вчених-атомників».

Час до катастрофи: як і з яких причин переводили стрілки Годинника Судного дняЛюдство знаходиться в безпрецедентній близькості від глобальної катастрофи – стрілки Годинника Судного дня показують 90 секунд до півночі. Що це означає, як і через що переводили Годинник – на інфографіці.

Експерти, які приймають рішення про переведення часу на Годиннику Судного дня, зазначили, що «зловісні» тенденції 2023 року продовжують вказувати світові на глобальну катастрофу. «Війна в Україні, а також поширена і зростаюча залежність від ядерної зброї збільшують ризик ядерної ескалації. Китай, росія та США витрачають величезні суми на розширення чи модернізацію своїх ядерних арсеналів, збільшуючи постійну небезпеку ядерної війни через помилку чи прорахунок», – йдеться у заяві.

Експерти нагадали, що минулого року Годинник був переведений на позначку 90 секунд до півночі – найближчий до глобальної катастрофи час – багато в чому через погрозу росії застосувати ядерну зброю у війні проти України.

«Сьогодні ми знову переводимо Годинник Судного дня на 90 секунд до півночі, тому що людство продовжує стикатися з безпрецедентним рівнем небезпеки. Наше рішення не слід сприймати як знак того, що ситуація в галузі міжнародної безпеки покращилася. Натомість лідери та громадяни всього світу повинні сприйняти цю заяву як суворе попередження та терміново відреагувати, ніби сьогодні був найнебезпечніший момент у сучасній історії. Тому що це цілком можливо», – вважають аналітики.

Серед ризиків для людства, окрім війни росії проти України, експерти назвали збагачення Іраном урану та створення ядерної зброї КНДР, війну між Ізраїлем та ХАМАС, глобальні зміни клімату, біологічні загрози, а також небезпечний розвиток штучного інтелекту.

Раніше «Слово і діло» писало про історію переведення стрілок Годинника Судного дня.

Нагадаємо, експерти Світового економічного форуму назвали головні глобальні ризики.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: