Катастрофа Іл-76: в ООН не можуть перевірити інформацію про українських полонених на борту

Читать на русском
Представники ООН не можуть перевірити інформацію про українських полонених на борту російського літака Іл-76, а також обставини його катастрофи.
UN Photo

ООН не може перевірити заяви росії про українських військовополонених на борту літака Іл-76, а також обставини його катастрофи.

Про це на засіданні Ради безпеки ООН сказала заступниця генерального секретаря Розмарі Дікарло.

Катастрофа російського Іл-76 під Бєлгородом: що відомо (оновлено)Що відомо про падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області.

«За даними російської влади, на борту літака перебували 65 українських військовополонених, шість російських членів екіпажу та троє російських військовослужбовців. На думку української влади, літак міг перевозити ракети для російської військової системи. Ми розуміємо, що і росія, і Україна проводять окремі розслідування інциденту, і Україна закликала до міжнародного розслідування. Організація Об'єднаних Націй не може перевірити ці повідомлення або обставини катастрофи», – заявила вона.

Дікарло закликала, щоб уникнути подальшої ескалації, «утримуватися від дій, риторики чи звинувачень, які можуть ще більше розпалити і так небезпечний конфлікт».

Вона також зазначила, що в останні тижні масштаби та інтенсивність атак на Україну лише зросли, «підкреслюючи небезпечну траєкторію війни».

В ООН закликали Україну та росію, незважаючи на інцидент з Іл-76, продовжувати обміни військовополоненими.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні катастрофи російського літака під Бєлгородом. У Кремлі відповіли.

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Він зокрема попросив представників організацій долучитися до огляду місця падіння Іл-76.

У ГУР повідомили, що після авіакатастрофи в морг Бєлгорода доставили всього п'ять тіл, що, ймовірно, підтверджує відсутність на літаку десятків полонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: