Катастрофа Іл-76: омбудсмен звернувся до ООН та Червоного Хреста

Читать на русском
Омбудсмен просить ООН та Червоний Хрест долучитися до огляду місця падіння Іл-76 під Бєлгородом, хоч упевнений, що росія нікого не допустить.
facebook.com/dmytro.lubinets

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста через катастрофу російського Іл-76 у Бєлгородській області.

Він написав про це у Telegram-каналі.

Катастрофа російського Іл-76 під Бєлгородом: що відомо (оновлено)Що відомо про падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області.

У листах Лубінець просить організації відповісти, чи поінформувала їх росія про переміщення українських військовополонених літаком.

Крім того, він просить представників ООН та Червоного Хреста долучитись до огляду місця падіння Іл-76. Але Лубінець упевнений, що росія, як і у випадку з трагедією у Оленівці, нікого не допустить до місця події.

Омбудсмен також підтвердив, що обмін полоненими вчора планувався, і на нього виїхали працівники його Офісу. При цьому згідно з Женевськими конвенціями, повну відповідальність за життя і здоров'я військовополонених лежить на стороні, яка їх утримує: «І також країна, яка транспортує військовополонених повинна повністю забезпечувати їхню безпеку та повідомляти й інформувати про переміщення військовополонених МКЧХ. У цьому випадку – ця відповідальність на росії».

Лубінець зазначив, що поки що немає ознак того, що на борту Іл-76 була така велика кількість людей. На його думку, росія запланувала пропагандистську інформаційну кампанію проти України.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні катастрофи, в якій, за твердженням росії, нібито загинули 65 військовополонених. У Кремлі відповіли на це.

У ГУР також учора підтвердили, що на 24 січня було заплановано обмін полоненими, який не відбувся. Але розвідка не має достовірної інформації щодо того, хто був на борту літака, що впав.

СБУ, за повідомленнями у ЗМІ, порушила справу через падіння Іл-76.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: