У ГУР немає достовірної інформації , хто перебував на борту збитого літака Іл-76

Читать на русском
Україна виконала всі умови для обміну полоненими. У той же час дії та заяви росії після падіння Іл-76 більше схожі на навмисні.
фото РІА Новини

Обмін полоненими між Україною та росією, який був запланований на сьогодні, не відбувся. При цьому Україна зі свого боку виконала усі домовленості. У той же час рф могла навмисне спланувати деякі події, пов'язані з падінням Ил-76. Але в ГУР немає даних, хто був на борту літака та скільки осіб.

Про це йдеться у заяві ГУР Міноборони 24 січня.

Катастрофа російського Іл-76 під Бєлгородом: що відомо (оновлено)Що відомо про падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області.

Повідомляється, що сьогодні мав відбутися обмін полоненими. Зі свого боку Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну, в той же час росія не проінформувала українську сторону про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі Бєлгорода в певний період часу, як неодноразово робилося в минулому.

«Це може свідчити про навмисні дії росіі, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених», – сказано в заяві.

У ГУР пояснюють, що посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому випадку повинна обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну.

«Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії рф з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави», – зробили висновок у ГУР.

Нагадаємо, сьогодні вранці російський військово-транспортний літак Іл-76 впав у Бєлгородській області рф. У ЗМІ написали, що саме цей борт перевозив ракети до ЗРК С-300.

У Міністерстві оборони рф заявили, що на борту знаходилися «65 полонених військовослужбовців ЗСУ, яких везли на обмін».

У ГУР України підтвердили, що обмін справді планувався 24 січня. Але чи були полонені на борту збитого Іл-76 – цьому підтвердження немає.

Надвечір у Генштабі ЗСУ непрямо підтвердили причетність до збиття літака, наголосивши на тому, що такими бортами рф перевозить боєприпаси.

На інфографіці «Слово і діло» – інші значні втрати росіян у літаках під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: