ЄС розглядає варіанти подолання вето Угорщини з українських питань, серед них є найбільш «ядерний» – Politico

Читать на русском
У ЄС обговорюють варіанти, як реагувати на наміри Угорщини блокувати важливі рішення щодо України. Одним із варіантів – найбільш ядерним – є застосування процедури за статтею 7.
Фото: EPA-EFE

Європейський Союз зважує різні варіанти того, як подолати вето Угорщини щодо питань, пов'язаних з Україною. Серед варіантів є найбільш «ядерний» – позбавлення країни голосу.

Про це пише Politico.

У ЄС стурбовані поведінкою Угорщини та чекають ще більше розбіжностей щодо стратегічно важливих питань – GuardianУ Євросоюзі вважають, що поведінка Угорщини стає дедалі серйознішою проблемою. Дипломати очікують, що протиріччя стануть ще глибшими, що поставить під загрозу спільні рішення щодо стратегічно важливих питань.

Видання зазначає, що політична криза може вибухнути на саміті в середині грудня, коли лідери ЄС мають ухвалити історичне рішення щодо початку переговорів з Україною.

«Ми рухаємося до серйозної кризи», – сказав європейський чиновник. Ще один високопоставлений дипломат ЄС попередив, що це може стати «однією з найскладніших європейських рад».

«Не залишилося нікого, хто міг би напоумити Орбана. Наразі він підриває ЄС зсередини», – сказав третій представник блоку.

У міру зростання напруженості Євросоюз розмірковує над тим, як подолати угорські погрози накласти вето на рішення.

Теоретично Брюссель міг би використати проти Угорщини так звану процедуру статті 7 ЄС – її застосовують, коли вважається, що країна порушує основні цінності блоку. Цю процедуру іноді називають «ядерним варіантом», оскільки вона передбачає найсерйознішу політичну санкцію, яку блок може накласти на країну-члена, — призупинення права голосу за рішення ЄС.

Але цей варіант вважає небажаним через можливі наслідки. Коли лідери ЄС запровадили «дипломатичні санкції» проти Австрії у 2000 році, наступного дня після входу ультраправих до коаліції, це мало неприємні наслідки: багато австрійців були незадоволені втручанням ЄС, і антиєвропейські настрої різко зросли. Санкції було знято пізніше того ж року.

У Євросоюзі побоюються, застосування статті 7 проти Угорщини може спричинити аналогічну негативну реакцію в Будапешті, підживити популізм, а у довгостроковій перспективі потенційно навіть може викликати ефект снігової коми, що веде до виходу країни з блоку.

З огляду на ці побоювання дипломати посилено шукають інші способи обійти угорське вето.

Один із варіантів — розділити 50 мільярдів євро з 2024 до 2027 року для України на дрібніші суми на щорічній основі, заявили три чиновники. Але цей варіант не забезпечить передбачуваність фінансової допомоги Україні, якої прагне ЄС. Також це надішле поганий сигнал США.

Існує дилема і з військової допомоги. Країни ЄС могли б використовувати двосторонні угоди, а не структури блоку для спрямування допомоги Україні. Але це означатиме, що Євросоюз не відіграє ролі у постачанні зброї, що рівнозначне визнанню безсилля.

Видання зазначає, що залишився класичний для Євросоюзу варіант – відкласти проблему та перенести ключові рішення щодо політики щодо України на початок року.

Нагадаємо, напередодні глава канцелярії Віктора Орбана повідомив, що Угорщина не підтримає рішення про початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу, а також надання Україні 50 млрд євро до 2027 року.

Раніше через Угорщину в ЄС не змогли домовитися про надання траншу військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро.

ЗМІ писали, що Єврокомісія погодила виділення Угорщини 900 млн євро, щоб спробувати розблокувати допомогу Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: