Переговори про вступ України до ЄС: Орбан розповів, як 8 годин відмовляв лідерів від «поганого рішення»

Читать на русском
Віктор Орбан заявив, що Угорщина матиме ще 75 можливостей загальмувати процес вступу України до Євросоюзу.
AFP via Getty Images

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розповів, що під час саміту вісім годин відмовляв лідерів Євросоюзу від «поганого рішення» розпочати переговори з Україною щодо вступу.

В інтерв'ю Kossuth Rádio він констатував свою невдачу, але зазначив, що Угорщина все ще зможе багато разів загальмувати цей процес.

Орбан пропонує повернутися до питання переговорів щодо членства України в ЄС «через 5-10 років»Віктор Орбан заявив, що членство України в ЄС не співпадає з національними інтересами Угорщини та пропонує розглянути питання переговорів через 5-10 років.

«Відбулася довга та важка дискусія. Протягом 8 годин я намагався переконати їх не робити цього (починати переговори з Україною про членство – ред.) і не ставити це на порядок денний. Рішення несвоєчасне. Але їх не вдалося переконати. Одним із їхніх аргументів було те, що їх 26, а я один. Але їхнім вирішальним аргументом було те, що Угорщина нічого не втрачає, тому що останнє слово залишиться за національними парламентами, тому угорський парламент може проголосувати проти нього. Буде ще 75 випадків, коли країна зможе зупинити це. Я не хотів брати це на совість країни. Я вийшов з кімнати, щоб вони могли це зробити самі», – розповів угорський політик.

Він також пояснив, чому заблокував виділення Україні чотирирічного пакету фінансування у розмірі 50 млрд євро: за його словами, «угорці не платитимуть за наслідки неправильного рішення».

«Гроші країн-членів, у тому числі угорців, були б передані Україні. Мені довелося накласти вето на ці 50 мільярдів, які призначені для України, а також на відповідну поправку до бюджету. Вони не мали вибору, їм довелося це визнати», – сказав він.

Орбан додав, що якщо країни хочуть внести поправки до семирічного бюджету ЄС, то для Угорщини «це хороша можливість отримати те, на що ми заслуговуємо».

Нагадаємо, вчора лідери країн-членів ЄС на саміті у Брюсселі ухвалили рішення розпочати переговори з Україною про вступ до блоку. Орбан залишив зал під час голосування: за інформацією ЗМІ, йому це запропонував зробити канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Раніше Угорщина назвала умову, за якої готова зняти вето на надання 50 млрд допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: