ЄС отримав від Будапешта сигнал про готовність розблокувати фінансування для України – Politico

Читать на русском
У ЄС заявили, що Угорщина дала сигнал про готовність розблокувати фінансування України, навіть якщо всі її вимоги не будуть виконані. Переговори про поступки Будапешту продовжуються.
Фото: AP

Угорщина подала Євросоюзу сигнал про те, що готова відмовитись від протидії фінансуванню України. Це сталося на тлі переговорів про поступки для Будапешта.

Про це повідомляє Politico з посиланням на кількох європейських дипломатів та офіційних осіб.

Європарламент планує голосувати за позбавлення Угорщини права голосу в ЄСБільшість політичних груп узгодили текст резолюції, який пропонує закликати до позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄС.

За їхніми словами, ЄС та прем'єр Віктор Орбан наближаються до компромісу щодо використання грошей з бюджету блоку, навіть незважаючи на те, що угода, швидше за все, не відповідатиме його вимогам.

Поки що немає остаточної угоди про те, які поступки буде запропоновано Угорщині в обмін на розблокування фінансування для України. Але в ЄС впевнені, що згода може бути досягнута протягом кількох наступних тижнів.

У Брюсселі також впевнені, що угорський прем'єр-міністр уже вичерпав можливості «тримати ЄС у заручниках».

При цьому, хоча Орбану і готові запропонувати поступки, більшість країн-членів ЄС відкинули спробу Угорщини поділити фінансування України на щорічні транші, оскільки це дозволило б блокувати рішення щороку.

«Дуже малоймовірно, що держави-члени ухвалять рішення, яке дасть Угорщині можливість регулярного шантажу», – сказав дипломат ЄС.

Неприйнятним серед прихильників України вважається також варіант, який передбачає середньостроковий перегляд фінансування у 2025 році.

За словами офіційного представника Євросоюзу, потенційний компроміс може включати відшкодування виконавчою владою ЄС Угорщини виплат за відсотковими ставками готівкою після пандемії.

Зазначимо, у грудні Єврокомісія розблокувала 10 млрд євро фінансової допомоги для Угорщини, заморожених після звинувачень у порушенні верховенства права.

Нагадаємо, вчора Орбан заявив, що надання фінансової допомоги Україні не має «нашкодити» бюджету Євросоюзу.

Позицію Угорщину щодо виділення 50 млрд євро для України підтримує також прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: