Китай закликав Іран вплинути на хуситів, що атакують судна у Червоному морі

Читать на русском
Китайські чиновники попросили своїх іранських колег допомогти стримати напади на кораблі в Червоному морі з боку підтримуваних Іраном хуситів.
Фото: radiosvoboda.org

Китайські офіційні особи звернулися до Ірану із закликами стримати напади єменських хуситів на кораблі у Червоному морі, інакше це позначиться на торговельних відносинах Пекіна з Тегераном.

Про це повідомляє Reuters.

Удари США та Британії по хуситах у Ємені: що сталосяЧому США та Британія вночі вдарили по військових об'єктах єменських хуситів, що стало причиною операції – на інфографіці.

Як повідомили іранські джерела, обговорення нападів і торгівлі між Китаєм і Іраном відбулися на кількох нещодавніх зустрічах у Пекіні та Тегерані.

«По суті, Китай каже: Якщо нашим інтересам буде завдано будь-якої шкоди, це вплине на наш бізнес з Тегераном. Тож скажіть хуситам проявити стриманість», – сказав Reuters неназваний іранський чиновник.

Атаки, які, за словами хуситів, спрямовані на підтримку палестинців у Газі, спричинили подорожчання морських перевезень і страхування, що зачепило інтереси Китаю.

Зазначається, що Пекін чітко дав зрозуміти, що буде дуже розчарований Тегераном, якщо будь-яке судно, пов'язане з Китаєм, буде атаковане, або якщо інтереси країни будуть зачеплені будь-яким чином.

Китайська сторона, однак, не зробила жодних конкретних коментарів або погроз щодо того, як саме торговельні відносини Пекіна з Іраном можуть постраждати, якщо його інтересам буде завдано шкоди нападами хуситів, повідомили іранські джерела.

Зазначається, до Китаю з проханням використати свої важелі впливу на Іран звертався також Вашингтон.

Нагадаємо, у листопаді Китай розгорнув військово-морські сили на Близькому Сході. Тоді ЗМІ зауважили, що це продиктовано прагненням КНР посилити свій вплив на Близькому Сході.

Нещодавно США надіслали Ірану приватне повідомлення щодо відповідальності підтримуваних Тегераном хуситів за атаки на судна в Червоному морі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: