Китай розгортає військово-морські сили, щоб посилити свій вплив на Близькому Сході – ISW

Читать на русском
На тлі війни Ізраїлю та ХАМАС Китай продовжив розгортування ВМС на Близькому Сході. Це може вказувати на його прагнення посилити свій вплив у регіоні.
Фото: Pixabay

Китай розгортає військово-морські сили на Близькому Сході під час війни Ізраїлю та ХАМАСу. Ймовірно, це спосіб посилити свій вплив на Близькому Сході.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

Зазначається, що 44-та оперативна група ВМС Китаю завершила звичайну місію з супроводу в Аденській затоці 2 жовтня, але залишилася неподалік, щоб здійснити серію «візитів доброї волі» в Оман, Кувейт, Катар та ОАЕ до 3 листопада.

Оман і Візити в ОАЕ включали спільні морські навчання з ВМС цих країн.

«Від’їзд оперативної групи 3 листопада робить малоймовірним те, що її розширена присутність мала на меті реагувати на непередбачені обставини, пов’язані із ізраїльсько-палестинською війною, оскільки війна досі триває», – зауважують аналітики.

Також вони припускають, що Китай використовує ізраїльсько-палестинську війну для зміцнення свого іміджу «чесного» посередника на відміну від «упереджених» США.

Міністерство закордонних справ КНР та державні пропагандистські видання неодноразово засуджували насильство між Палестиною та Ізраїлем, але ніколи не засуджували ХАМАС. Крім того, китайська сторона неодноразово заявляла, що корінь конфлікту криється у відсутності палестинської держави.

«Дипломатичні зусилля КНР в ООН свідчать про намагання створити імідж важливого та справедливого посередника на Близькому Сході та заручитися підтримкою лідера міжнародної системи, щоб отримати вплив на країни Близького Сходу, які симпатизують Палестині», – заявили фахівці ISW.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Китай використати свій вплив на Близькому Сході через війну в Ізраїлі.

Крім того, у США висловили побоювання, що конфлікт на Близькому Сході між Ізраїлем та угрупуванням ХАМАС може незабаром поширитись і на іншу частину регіону.

Також повідомлялося, що росія та Китай наклали вето на резолюцію США щодо війни на Близькому Сході, яка стосувалася вирішення гуманітарної кризи в Газі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: