Катар вирішив призупинити постачання газу через Червоне море

Читать на русском
Катар призупиняє транзит ЗПГ через Червоне море через відсутність гарантій безпеки на цьому маршруті.
Фото: Thomas Koehler/photothek/picture alliance

Компанія QatarEnergy призупинила відправку танкерів зі зрідженим природним газом (ЗПГ) через Червоне море після ударів США та їхніх союзників по об'єктах хуситів у Ємені.

Про це пише видання Bloomberg.

Удари США та Британії по хуситах у Ємені: що сталосяЧому США та Британія вночі вдарили по військових об'єктах єменських хуситів, що стало причиною операції – на інфографіці.

Повідомляється, що не менше п'яти катарських ЗПГ-танкерів прямували до проходу через Баб-ель-Мандебську протоку, але зупинилися 12 січня.

Пізніше стало відомо, що QatarEnergy не зупинятиме виробництво зрідженого природного газу, але тимчасово призупиняє його транспортування Червоним морем для отримання консультацій з безпеки.

До цього часу частина маршруту, на яку припадає близько 15% світового судноплавства, поки що не мала гарантій безпеки. Ця проблема стала особливо актуальною після того, як американські та британські сили завдали повітряних і морських ударів по Ємену у відповідь на атаки хуситів на кораблі в Червоному морі.

Катар залишався одним із небагатьох постачальників газу, який продовжував використовувати цей маршрут для транспортування пального до Європи.

У 2023 році Катар забезпечив 13% споживання зрідженого газу в Західній Європі.

Нагадаємо, в ніч на 12 січня військова авіація та кораблі США та Британії нанесли перші удари по військових об'єктах хуситів у Ємені у відповідь на атаки на торгові судна у Червоному морі. Через день США завдали нових ударів по хуситах у Ємені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: