Міноборони має інформацію про кількість призовників за кордоном — Умєров

Читать на русском
В Україні вже готують зміни в мобілізації, а законопроєкт можуть зареєструвати у Верховній Раді найближчими днями.
t.me/umerov_mo

Міністерство оборони має інформацію щодо кількості чоловіків призовного віку, які виїхали з України після початку повномасштабної війни і не повернулися. Зокрема, в Україні вже готують зміни в мобілізації, а законопроєкт можуть зареєструвати у Верховній Раді найближчими днями.

Про це міністр оборони України Рустем Умєров заявив у інтерв’ю виданню «Суспільне».

«Останні півтора місяця ми консолідували всі бази даних. Тобто бачимо, скільки у нас в Україні, скільки за кордоном, перевіряємо це разом з МЗС, тобто у нас є така інформація», – сказав він.

Мобілізація-2023: які нововведення підготувала владаМобілізація в Україні 2023 – які зміни вже прийняла чи анонсувала влада. Перевірка рішень ВЛК, розширення списку тих, хто підлягає мобілізації, скасування відстрочки для деяких студентів.

При цьому, керівник відомства прокоментував інформацію щодо пошуку способів повернення чоловіків з-за кордону для виконання свого громадянського обов’язку із захисту держави.

«Якщо ми ухвалимо рішення по категоріях, запрошення надішлемо усім», - наголосив міністр.

Також Умєров підкреслив, що його завдання – зробити все «можливе і неможливе» в правових рамках, щоб долучити до захисту України необхідну кількість людей. Він також висловив думку, що людей, які хочуть служити українській нації, набагато більше, ніж тих, хто хоче уникнути цього.

Згідно з його словами, влада готує «матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації», яка має бути зрозуміла суспільству.

«Головний меседж - як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна», - розповів Умєров.

На його думку, всі ці складові дуже змістовні й потрібні правила гри для всіх.

«Нам як суспільству потрібно зрозуміти, як ми будемо відвойовувати землі. І в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист - ці питання потребують роз’яснення або змін», - сказав Умєров.

Водночас, він озвучив терміни, коли суспільство зможе дізнатися деталі щодо змін у мобілізації.

«Найближчими днями. Ми домовимося з Верховною Радою, коли будемо його (законопроєкт - ред.) реєструвати», - додав міністр.

Нагадаємо, на пресконференції Володимир Зеленський повідомив, що військове командування хоче мобілізувати ще 500 тисяч українців.

Раніше ми повідомляли, що Умєров хоче мобілізувати чоловіків, які живуть за кордоном.

У МВС тим часом шукають «золоту середину» щодо покарання для військовозобов'язаних, які незаконно виїхали з країни.

Також Міноборони розглядає можливість запрошувати у військкомати через електронні сповіщення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: