Чехія не повертатиме в Україну чоловіків призовного віку – глава МЗС

Читать на русском
Уряд Чехії не повертатиме українців призовного віку на батьківщину, оскільки у законодавстві країни немає правового механізму для здійснення таких дій.
Фото: Getty Images

Уряд Чехії не повертатиме українців призовного віку на батьківщину, оскільки у законодавстві країни немає правового механізму для здійснення таких дій.

Про це повідомив міністр закордонних справ Ян Липавський у коментарі ceskatelevize.cz.

У Раді анонсували законопроєкт щодо мобілізації українців, які знаходяться за кордономУ Верховній Раді готують законопроект, у якому будуть прописані механізми мобілізації військовозобов'язаних українців за кордоном.

«Таких механізмів не існує, і вони, звичайно, не відповідали б міжнародному праву та зобов'язанням, які Чехія має на міжнародній арені», - сказав він.

У матеріалі йдеться, що зараз у Чехії перебуває близько 200 тисяч українських чоловіків із різними видами віз. Для продовження терміну дії потрібний дійсний український паспорт.

«Зробити новий можна у відділенні міграційної служби у Празі. Його видачу могли б оформити за допомогою чинного військового квитка. Це дозволило б виявити тих, хто ховається за кордоном від мобілізації», – зазначено у публікації.

Нагадаємо, нещодавно в урядах Естонії та Німеччини також заявили, що не планують видавати Україні військовозобов'язаних чоловіків.

Водночас президент Володимир Зеленський вважає, що всі чоловіки мобілізаційного віку мають бути в Україні та сплачувати тут податки, якщо вони не на фронті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: