Названо суму збитків, яких завдала українському довкіллю війна

Читать на русском
Збитки довкіллю через війну в Україні вже оцінюються у 2,2 трлн гривень. Більшість збитків – від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.
Фото: Євген Малолєтка

Збитки довкіллю через війну в Україні вже оцінюються у 2,2 трлн грн.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, передає телеканал «Ми – Україна».

Природа та війна: як російська агресія вплинула на довкілляВнаслідок російської агресії в Україні постраждало 3 млн гектарів лісу, під загрозою знищення знаходяться заповідні території, у повітря та ґрунти потрапили мільйони тонн шкідливих речовин.

«Більшість збитків, – майже половина, – це збитки від викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря. Потім іде забруднення грунтів і водних ресурсів. Тобто 2,2 трильйона гривень – це те, що на сьогоднішній день пораховано. Підрахунки тривають», – зазначив Стрілець.

Міністр також наголосив, що від бойових дій постраждала майже третина українських лісів.

«На жаль саме ліси були і стають плацдармом активних бойових дій. Збитки українським лісам складають на сьогоднішній день близько 500 млн доларів. Цифра досить приблизна, але поки ми не маємо доступу до всіх лісів. Поки не буде проведено розмінування остаточно верифікацію зробити важко», – додав міністр.

Стрілець також повідомив, що під окупацією залишається понад 800 тисяч гектарів лісу.

«Це - враховуючи Автономну республіку Крим», – уточнив міністр.

Нагадаємо, станом на листопад 2023 року було відомо, що війна з рф уразила понад 20% природоохоронних територій України.

До слова, щодня збитки довкіллю України від повномасштабної війни зростають приблизно на 102 млн євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: