Війна з рф уразила понад 20% природоохоронних територій України

Читать на русском
Внаслідок російської збройної агресії в Україні уражено понад 20 відсотків природоохоронних територій.
texty.org.ua

В Україні окупованими наразі лишаються 514 об’єктів природно-заповідного фонду площею 0,80 мільйона гектарів. Війною уражено понад 20% природоохоронних територій.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Природа та війна: як російська агресія вплинула на довкілляВнаслідок російської агресії в Україні постраждало 3 млн гектарів лісу, під загрозою знищення знаходяться заповідні території, у повітря та ґрунти потрапили мільйони тонн шкідливих речовин.

Відомо, що окупованими наразі лишаються 514 об’єктів природно-заповідного фонду площею 0,80 мільйона гектарів. Війною уражено понад 20% природоохоронних територій. Зокрема, знищено всю заповідну зону – найціннішу степова ділянка Джарилгацького національного природного парку. Практично знищені два водно-болотних угіддя міжнародного значення: «Архіпелаг Великі та Малі Кучугури» та «Заплава Сім Маяків».

Загалом уражено 812 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 0,9 мільйона гектарів. У зоні ризику також перебувають 17 водно-болотних угідь міжнародного значення.

Пошкоджено місця існування видів флори та фауни, занесених до Червоної книги України, Європейського червоного списку видів тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі.

«Цей перелік та масштаби втрат можуть зростати, адже на частині територій України досі тривають бойові дії, а решта перебуває під окупацією чи очікує на розмінування», – додають у відомстві.

Нагадаємо, руйнування росією дамби Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже 14 млрд доларів.

У Міністерстві економіки зазначали, що щоденно збитки довкіллю України зростають приблизно на 102 мільйони євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: