Збитки на понад 56 млрд євро: Україна вимагатиме від рф компенсацію за шкоду довкіллю

Читать на русском
Єрмак заявив, що приблизна сума збитків довкіллю перевищила 56 мільярдів євро. Тому Україна має намір притягти рф до відповідальності за це.
Фото: Національна поліція

Україна має намір притягнути росію до відповідальності за завдання шкоди довкіллю під час війни. Сума збитків на даний момент перевищила 56 млрд евро.

Про це заявив очільник Офісу Президента України Андрій Єрмак під час засідання Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни.

Природа та війна: як російська агресія вплинула на довкілляВнаслідок російської агресії в Україні постраждало 3 млн гектарів лісу, під загрозою знищення знаходяться заповідні території, у повітря та ґрунти потрапили мільйони тонн шкідливих речовин.

«У цій жахливій, нічим не спровокованій і дуже жорстокій війні й далі гинуть наші люди, мирне населення та військові, а також страждає довкілля. Усі ці напади завдають величезної шкоди. Наприклад, після останньої атаки якість повітря в Києві значно погіршилася через високу концентрацію продуктів горіння, хімікатів і пилу. Приблизний підрахунок збитків навколишньому середовищу перевищив 56 мільярдів євро з понад 3300 задокументованими судовими справами», – заявив він.

Також Єрмак наголосив, що Україна має намір притягти рф до відповідальності за збитки для довкілля та подякував Міжнародній робочій групі за створення Договору про охорону природи для України.

Він підкреслив, що цей документ «повинен стати настановою для боротьби з негативним впливом війни на природу не лише для України, а й для світу».

«Постає перед нами складне завдання — впровадити договір в Україні та за кордоном. Ми будемо дуже вдячні за вашу допомогу та підтримку. Я буду радий зустрітися з вами в Києві та обговорити подальші плани співпраці», – резюмував Єрмак.

Нагадаємо, у Мінекономіки розповіли, скільки збитків завдає довкіллю один день війни.

Також відомо, що загальна шкода навколишньому середовищу, завдана внаслідок російської агресії, перевищує суму в 2 трильйони гривень.

Крім того, руйнування росією дамби Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже 14 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: