У Міндовкілля розповіли, скільки відходів руйнувань утворилося в Україні внаслідок агресії рф

Читать на русском
Обсяг відходів від руйнувань, що утворилися в Україні за час повномасштабної російської воєнної агресії, оцінено в майже 700 тисяч тонн.
Фото: village.com.ua

Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україні вже утворилося понад 670 тисяч тонн відходів руйнувань внаслідок бойових дій.

Про це повідомила директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович.

Природа та війна: як російська агресія вплинула на довкілляВнаслідок російської агресії в Україні постраждало 3 млн гектарів лісу, під загрозою знищення знаходяться заповідні території, у повітря та ґрунти потрапили мільйони тонн шкідливих речовин.

«По всій Україні вже утворилося понад 670 тисяч тонн відходів руйнації. Ми повинні розуміти, як та де ефективно їх використати і як планувати цей процес», – зазначила вона.

За словами Попович, наразі Міндовкілля разом із Мінінфраструктури працюють над Національним планом управління відходами. Зазначається, що це стратегічний документ, в якому будуть закладені відсотки на переробку і на захоронення.

Національний план управління відходами має бути затверджений вже у 2024 році. Далі громади матимуть рік, щоб розробити власні регіональні плани. На їх основі формуватимуться вже місцеві плани та відповідні плани підприємств, повідомляє Еспресо.TV.

«Щороку рециклінг має збільшуватись, а захоронення – зменшуватись», – наголосила вона та підкреслила, що відходи руйнувань внаслідок воєнних дій завдають непоправної шкоди довкіллю, забруднюють воду, ґрунти, повітря.

За даними обласних військових адміністрацій, станом на 31 жовтня 2023 року найбільша кількість таких відходів фіксується у Київській, Херсонській, Харківській, Миколаївській, Донецькій та Запорізькій областях.

Нагадаємо, загальна шкода навколишньому середовищу, завдана внаслідок російської агресії, вже перевищує суму 2 трильйони гривень.

Також повідомлялося, скільки збитків завдає довкіллю один день війни.

Раніше стало відомо, що за рік сума збитків, завданих довкіллю України, зросла у 5 разів.

Крім того, вчені розповіли, чи перетвориться на пустелю територія Каховського водосховища.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: