Європа має бути готовою до гібридної війни з росією – Рінкевичс

Читать на русском
Президент Латвії заявив, що європейським країнам потрібно бути готовими до гібридної війни з рф, а також покращувати стан оборонної промисловості.
Фото: Associated Press

Президент Латвії Едгар Рінкевичс заявив, що попри те, що членство його країни в НАТО та Європейському Союзі надає найкращі гарантії безпеки у світі, країна повинна запроваджувати «реальні заходи» через загрозу з боку російської федерації.

Про це він сказав під час Українського сніданку у Давосі.

Як змінилися оборонні витрати країн НАТО від початку війни в УкраїніЯк за дев'ять років змінилися оборонні видатки членів НАТО – на інфографіці. Найбільше витрати наростили країни східного флангу.

«На жаль, ми часто на крок, а то й на два позаду путіна, він знаходить як нас атакувати. Ми маємо діяти на випередження. І часом бачу, що іноді колег з НАТО треба переконувати, що ми будемо бачити ще неприємніші речі, ніж побачили вже», – сказав Рінкевичс.

Латвійський лідер зазначив, що російська пропаганда вказує на те, що путін мріє про відновлення російської імперії такою, якою вона була в 19-му – початку 20 століття.

Крім того, рф намагається використовувати для дестабілізації штучний інтелект, а її мова стає все більш загрозливою для інших країн.

Тому він переконаний, що Латвія має бути готовою до гібридної війни.

«Ми бачимо, що триває справжня підготовка до того, що вже відбувається, але є і справжні проблеми. Перша проблема – це оборонна промисловість. Вона має підіймати свій потенціал. І щоб допомагати Україні, і щоб самим мати більше зброї, бо закуповувати її забирає більше часу, ніж виробляти», – сказав він.

Також Рінкевичс додав, що у перспективі Латвія забезпечуватиме призов на військову службу.

«Наша перша оборонна лінія – це Україна. Ми краще дякуватимемо українцям, які воюють, ніж, можливо, їм довелося б дякувати нам», – підкреслив президент Латвії.

Нагадаємо, видання Bild випустило статтю, в якій йдеться про те, що НАТО готуються до можливого нападу росії в 2025 році.

У НАТО заявили, що опублікований газетою сценарій нападу росії на НАТО є планом навчань.

Також ми писали, що НАТО планує розпочати взимку масштабні навчання під назвою Steadfast Defender («Стійкий захисник»), під час яких відпрацьовуватиметься сценарій нападу росії на територію Альянсу.

Раніше повідомлялося, що глава МЗС Латвії вважає, що росія буде загрозою незалежно від результату війни та за будь-якого президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: