Стало відомо, яку допомогу Латвія надала Україні з початку повномасштабної війни

Читать на русском
Від початку повномасштабної війни Україна отримала допомогу від Латвії на суму майже 600 млн євро.
Фото: armyinform.com.ua

З початку повномасштабного вторгнення рф Латвія виділила Україні допомогу на суму 595 млн євро, що становить 0,85% внутрішнього валового продукту держави.

Про це заявив міністр закордонних справ Кріш’яніс Каріньш у щорічному звіті про зовнішню політику Латвії, повідомляє Delfi.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Зокрема, він підкреслив, що Рига підтримує Київ надаючи військову, фінансову, гуманітарну допомогу, а також залишається на боці України під час міждержавного діалогу.

Також зазначається, що Латвія продовжує брати участь у процесі відновлення України, приділяючи особливу увагу Чернігівській області. Зокрема, з Програмою розвитку ООН було укладено договір на 2 млн євро про відновлення об'єктів соціальної інфраструктури в цьому регіоні.

У 2023 році Латвія виділила 5,1 млн євро на відновлення України, з яких 3,1 млн євро на різні проєкти реалізувало МЗС країни.

«Одночасно з реалізацією проєктів з подолання наслідків війни тривала реалізація проєктів із підтримки євроінтеграції України, на які було виділено понад 500 тисяч євро», – сказав він.

Крім того, від початку війни в Україні у лікарнях та реабілітаційних центрах Риги пройшли лікування та реабілітацію 240 українських воїнів.

«На рівні ЄС МЗС виступає за зміну підходу до підтримки України, заявляючи, що вона має бути більш систематичною і сфокусованою на тривалому періоді, оскільки у росії все ще достатньо ресурсів для продовження агресії», – наголосив Каріньш.

Каріньш запевнив, що Латвія рішуче підтримує створення до 2027 року інструменту підтримки України у розмірі 50 мільярдів євро для надання макрофінансової допомоги та підтримки реформ.

Нагадаємо, Латвія передала Україні конфісковані автомобілі майже на мільйон євро.

Також Латвія запропонувала посередництво у переговорах щодо розблокування польсько-українського кордону.

Раніше уряд Латвії заявив, що планує збільшити фінансування для підтримки українських біженців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: