Єврокомісія готує поступки Угорщині задля схвалення допомоги Україні – FT

Читать на русском
Єврокомісія готова підкоритись деяким вимогам Угорщини, щоб подолати вето на виділення допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро.
Reuters

Європейська комісія готова підкоритись деяким вимогам Угорщини, щоб забезпечити підтримку виділення фінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро. Щоб переконати Віктора Орбана відмовитися від вето, йому готові дати можливість призупинити угоду про фінансування на півдорозі в 2025 році.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на високопоставлених європейських чиновників.

Переговори про вступ України до ЄС: Орбан розповів, як 8 годин відмовляв лідерів від «поганого рішення»Віктор Орбан заявив, що Угорщина матиме ще 75 можливостей загальмувати процес вступу України до Євросоюзу.

В якості потенційної поступки Угорщина зможе ініціювати перегляд чотирирічного пакету допомоги наступного року, щоб оцінити, чи потребує Україна фінансової підтримки і чи виконала вона вимоги ЄС. Це дало б можливість Орбану накласти вето.

Єврокомісія, за інформацією видання, також відкрита для щорічних перевірок допомоги та введення пункту про «аварійне гальмування», згідно з яким будь-яка країна може винести «серйозні побоювання з приводу виплат Україні» на обговорення на саміті лідерів ЄС. Однак, це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето на фінансування.

На запитання, чи буде цього достатньо для того, щоб Орбан зняв своє вето, угорський високопосадовець відповів: «Все ще не впевнений, але швидше за все, так».

Джерело також повідомило газеті, що угорці «налаштовані на переговори».

Нагадаємо, 1 лютого відбудеться спеціальний саміт, на якому країни Євросоюзу обговорять питання надання Україні 50 млрд євро допомоги.

ЗМІ раніше повідомляли, що Угорщина готова зняти вето на допомогу Україні, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

Водночас, Єврокомісія готує запасний план допомоги Україні на випадок, якщо не вдасться узгодити 50 млрд євро на саміті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: