Єврокомісія все ж розблокувала 10 млрд євро для Угорщини

Читать на русском
Європейська комісія розблокувала 10 млрд євро фінансової допомоги для Угорщини напередодні саміту ЄС, на якому вирішуватиметься питання щодо початку переговорів з Україною.
Фото: Getty Images

Європейська комісія розблокувала 10 млрд євро фінансової допомоги для Угорщини, які були заморожені після звинувачень у порушенні урядом Віктора Орбана верховенства права.

Про це йдеться у заяві, опублікованій 13 грудня на офіційному сайті ЄК.

Угорщина дала нам сигнал про «вікно можливостей» щодо старту переговорів з ЄС – КулебаУкраїна отримала перший неофіційний сигнал з Угорщини, що свідчить про вікно можливостей для Києва щодо старту переговорів з ЄС. Про це повідомив голова МЗС Кулеба.

Зазначається, що відповідне рішення було ухвалено «після ретельної оцінки та кількох обмінів думками з угорським урядом».

«Комісія вважає, що Угорщина вжила заходів, які вона зобов'язалася вжити, щоб Комісія вважала, що горизонтальна сприятлива умова Хартії ЄС про основні права виконана у сфері, що стосується незалежності судової влади», – зазначено в заяві.

У зв'язку з цим Угорщина може претендувати на виплати у розмірі 10,2 млрд. євро. При цьому в ЄК уточнили, що єврочиновники стежитимуть за вживанням заходів, запроваджених Угорщиною.

«Якщо в якийсь момент Комісія визнає, що ця горизонтальна сприятлива умова більше не виконується, вона може знову ухвалити рішення про блокування фінансування», – уточнили в Єврокомісії.

Варто зазначити, що рішення було ухвалено напередодні саміту ЄС, на якому розглядатиметься рішення, чи розпочинати Євросоюзу переговори щодо вступу з Україною. Угорщина, як відомо, виступає проти старту переговорів.

Раніше у Будапешті назвали умову, за якою готові зняти вето за допомогою ЄС для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: