Європарламент планує голосувати за позбавлення Угорщини права голосу в ЄС

Читать на русском
Більшість політичних груп узгодили текст резолюції, який пропонує закликати до позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄС.
Ілюстративне фотоReuters

У Європейському парламенті більшість політичних груп погодили текст проекту резолюції щодо Угорщини, який розглянуть уже цього тижня. Зокрема, він містить заклик позбавити країну права голосу в Раді ЄС.

Про це повідомляє портал Euractiv.

Зазначається, що за згодою більшості депутатів Європарламенту – соціалістів, «зелених», правоцентристської Європейської народної партії, ліберальної Renew і «лівих» – парламент у четвер, 18 січня, голосуватиме за резолюцію щодо Угорщини.

У Європарламенті зібрали голоси за позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄСДепутат Європейського парламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа зібрав необхідні 120 підписів під петицією щодо позбавлення Угорщини права голосу у Раді Євросоюзу.

Двома ключовими пунктами документу є заклик до Ради ЄС розпочати процес позбавлення Угорщини права голосу згідно зі статтею 7.2 Договору про ЄС і початок парламентського розслідування щодо законності рішення Єврокомісії розморозити 10 мільярдів євро коштів для Угорщини у грудні 2023 року.

«Ми також посилаємо Єврокомісії сильний меседж: якщо вони просто розподілять мільярди євро, щоб уникнути вето Угорщини, їм це не зійде з рук», – сказав виданню один із провідних учасників переговорів щодо резолюції, євродепутат від «зелених» Даніель Фройнд.

Більшість законодавців ЄС заявляли, що рішення Єврокомісії виділити кошти не ґрунтувалося на об’єктивних покращеннях судової системи Угорщини та верховенства права, як стверджує виконавча влада ЄС.

Вважалось, що це була поступка Будапешту з боку Брюсселя перед самітом ЄС, на якому ухвалили історичне рішення про початок переговорів про вступ із Україною та Молдовою.

Як зазначає видання, до фінального проекту резолюції також можуть включити вотум недовіри голові ЄК Урсулі фон дер Ляєн у разі, якщо відомство продовжить розморожувати кошти для Угорщини.

Нагадаємо, сьогодні угорський прем'єр Орбан заявив, що будь-який фінансовий механізм для України має бути відокремлений від бюджету ЄС.

Згодом прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо висловився проти виділення Україні 50 млрд євро з бюджету ЄС.

Варто зазначити, що 1 лютого відбудеться спеціальний саміт, на якому країни Євросоюзу обговорять питання надання Україні 50 млрд євро допомоги. ЗМІ раніше повідомляли, що Угорщина готова зняти вето на допомогу Україні, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: