Угорщина пригрозила накласти вето на Шенген одній з країн ЄС

Читать на русском
Угорщина накладе вето на вступ Болгарії до Шенгенської зони, якщо Софія не скасує податок на транзит російського газу.
Ілюстративне фотоburgaslife.bg

Угорщина пригрозила накласти вето на вступу Болгарії до Шенгенської зони, якщо Софія не скасує транзитну плату за російський газ.

Про це угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив агенції Reuters.

«Ми ясно дали зрозуміти болгарам, що якщо вони продовжуватимуть у тому самому дусі протягом тривалого часу, якщо вони загрожуватимуть безпеці енергопостачань Угорщини протягом тривалого часу, то ми накладемо вето на їхній вступ до Шенгену», - заявив Сійярто.

Нідерланди змінили позицію щодо приєднання Болгарії до «шенгену»Нідерланди відкликали свої заперечення щодо вступу Болгарії до Шенгенської зони. Проте супротивником рішення виступає Австрія.

Голова дипломатії Угорщини додав, що Будапешт зніме своє вето, щойно буде знято плату за транзит.

Як відомо, у той час як країни Західної Європи доклали великих зусиль, щоб перекрити російський газ, Угорщина отримує 4,5 мільярда кубометрів газу на рік із росії згідно з угодою, підписаною 2021 року, здебільшого через Болгарію і Сербію.

Сійярто заявив, що крок Болгарії, який, за його словами, суперечить європейським правилам, ставить під загрозу безпеку постачань не лише до Угорщини, а й до Сербії та Північної Македонії.

У вересні 2021 року Угорщина та «Газпром» підписали контракт про постачання 4,5 млрд куб. м газу на рік протягом наступних 15 років. Через територію Болгарії проходить сухопутне продовження газопроводу «Турецький потік», яким паливо надходить до Угорщини та Сербії.

14 жовтня 2023 року влада Болгарії заявила про підвищення тарифів на транзит російського газу через територію країни. Імпорт та транзит російської сировини оподатковується збором 20 левів за 1 МВт•год, або $111 на тис. куб. м. Планувалося, що сплачуватимуть збір імпортери та газотранспортні організації. Будапешт та Бєлград оцінили дії Софії як «ворожий крок», який загрожує безпеці енергопостачання двох країн.

Нагадаємо, 14 грудня голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною та Молдовою. Під час голосування щодо України угорський прем'єр Віктор Орбан, який виступав проти відкриття переговорів, залишив зал. Вже після ухвалення рішення Угорщина пригрозила Україні перешкодами під час переговорів щодо вступу до ЄС.

Окрім цього, Угорщина наклала вето на виділення 50 млрд євро допомоги Україні від ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: