Євросоюз планує обійти вето Угорщини на допомогу Україні – ЗМІ

Читать на русском
Лідери ЄС шукають шукають альтернативні шляхи фінансування для України й можуть надати €20 млрд в обхід Будепешта.
фото: ВВС

Євросоюз готує резервний план, щоб надати Україні 20 мільярдів євро в обхід запереченням прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Про це повідомляє Financial Times.

Орбан погодився провести офіційну зустріч із ЗеленськимПрем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан повідомив, що прийняв запрошення президента України Володимира Зеленського провести двосторонню зустріч.

Як зазначається, запропонований механізм може бути застосований, якщо вето Орбана не вдасться подолати на саміті, запланованому на 1 лютого.

Схема передбачає, що країни-учасниці нададуть гарантії бюджету ЄС. Це дозволить Європейській комісії запозичити до 20 млрд євро на ринках капіталу для Києва у 2024 році. Конкретні терміни ще обговорюються, а остаточна сума буде визначена відповідно до потреб України.

Це схоже на структуру, яка використовувалася в 2020 році, коли Єврокомісія надала до 100 млрд євро фінансування країнам ЄС під час пандемії Covid-19.

При цьому, видання наголошує на важливості того, щоб цей варіант не вимагав гарантій від усіх 27 держав-членів ЄС – щоб серед основних учасників були країни з найвищими кредитними рейтингами. Саме це дозволило б ЄС обійти вето Угорщини.

Нагадаємо, на саміті ЄС Угорщина наклала вето на надання Україні 50 млрд євро фінансування на чотири роки.

У МЗС України зазначили, що принципове рішення про фінансування було досягнуто, тепер Київ очікує на завершення всіх процедур у січні. Президент Євроради обіцяв провести спеціальний саміт, щоб обговорити надання допомоги.

Раніше ЗМІ писали, що ЄС розглядає позбавлення Угорщини права голосу для розблокування допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: