Ще один штат США не допустив Трампа до виборів

Читать на русском
Колишнього президента США Дональда Трампа не допустять до участі у праймеріз Республіканської партії у штаті Мен.
Фото: Getty Images

Штат Мен став другим після Колорадо штатом США, де ім'я Дональда Трампа офіційно заборонено включати в бюлетені на президентських виборах.

Відповідне рішення у четвер, 28 грудня, ухвалила державна секретарка штату від Демократичної партії Шенна Беллоуз, повідомляє Associated Press.

Президентські вибори в США: яку позицію щодо війни в Україні займають потенційні кандидатиСША обиратимуть нового президента у листопаді 2024-го. Що потенційні кандидати думають про російську агресію, чи збираються продовжувати допомагати Україні – на інфографіці.

Рішення пояснюється 3-м розділом 14-ї поправки до конституції США, згідно з яким жодна особа не може обіймати якусь посаду на службі США або окремого штату, якщо вона, присягнувши, «згодом взяла участь у заколоті чи повстанні проти Сполучених Штатів або надала допомогу чи підтримку їх ворогам».

У 34-сторінковому тексті свого рішення Беллоуз пише, що Трамп «протягом кількох місяців, які увінчалися подіями 6 січня 2021 року, за допомогою хибного наративу про махінації на виборах підбурював своїх прихильників і направив їх на Капітолій».

Таким чином, держсекретарка Мену стала першим офіційним представником виборчої комісії, яка в односторонньому порядку вжила рішення, яке потенційно матиме наслідки для Колегії виборників.

Хоча Мен має лише чотири голоси виборців, це один із двох штатів, які їх ділять. У 2020 році Трамп переміг на виборах у цьому штаті, тому виключення його з бюлетеня там, якщо він стане кандидатом на загальних виборах від Республіканської партії, може мати вирішальні наслідки у голосуванні.

Беллоуз пояснила, що ухвалила таке рішення після того, як деякі жителі штату, включаючи двопартійну групу колишніх законодавців, оскаржили позицію Трампа на виборах.

«У моєму рішенні не було легковажності. Демократія – це священно… Я пам’ятаю, що жоден держсекретар ніколи не позбавляв кандидата в президенти місця у бюлетні на основі третього розділу 14-ї поправки. Однак я також пам’ятаю, що жоден кандидат у президенти ніколи раніше не брав участі в повстанні», – підкреслила вона.

Нагадаємо, 20 грудня Верховний суд Колорадо ухвалив рішення про дискваліфікацію Трампа на виборах у штаті.

Згодом стало відомо, що судді, які зняли Трампа з президентських виборів, отримують погрози.

28 грудня суд штату Мічиган відмовився виключати Трампа з виборів президента США.

Зазначимо, що вибори президента США відбудуться у листопаді 2024 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: