Суд штату Мічиган відмовився виключати Трампа з виборів президента США

Читать на русском
У позові стверджується, що дії Трампа під час штурму Капітолія підпадають під визначення повстання, а отже, він не може претендувати на державні посади.
Associated Press

Верховний суд штату Мічиган відхилив позов із вимогою заборонити експрезиденту США Дональду Трампу брати участь у праймеріз Республіканської партії на підставі поправки до Конституції про «участь у повстанні чи заколоті».

Про це повідомляє CNN.

Президентські вибори в США: яку позицію щодо війни в Україні займають потенційні кандидатиСША обиратимуть нового президента у листопаді 2024-го. Що потенційні кандидати думають про російську агресію, чи збираються продовжувати допомагати Україні – на інфографіці.

Як зазначається, у позові, поданому ліволіберальною групою Free Speech For People, стверджується, що дії Трампа під час штурму Капітолія 6 січня 2021 року підпадають під визначення «повстання», а отже, він не може претендувати на державні посади відповідно до розділу 3 14-ої поправки до Конституції США.

Однак, за інформацією ЗМІ, всі суди нижчої інстанції навіть не прийняли позов до розгляду з процедурних причин, вказавши, що законодавство Мічигану не дає місцевим виборним комісіям права забороняти претендентам на посаду президента участь у праймеріз.

Суддя Верховного суду Мічигану Елізабет Велч, пояснюючи рішення суду у справі, вказала, що штат не має законодавчого положення, «яке б вимагало від особи, яка претендує на посаду президента США, підтвердити свою юридичну кваліфікацію для обіймання цієї посади».

Нагадаємо, судді штату Колорадо заборонили Дональду Трампу брати участь у виборах на території штату, фактично визнавши його заколотником за події 2020 року. Тоді Трамп підбурював прихильників до штурму Капітолія і вимагав перегляду результатів голосування.

Згодом стало відомо, що судді, які зняли Трампа з президентських виборів, отримують погрози.

Зазначимо, що вибори президента США відбудуться у листопаді 2024 року. Станом на початок грудня, Трамп випереджає Байдена у передвиборчих опитуваннях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: