Суд штату Колорадо заборонив Трампу брати участь у президентських виборах

Читать на русском
Постанова суду стосується лише республіканських праймеріз у Колорадо, які пройдуть у штаті 5 березня, але це рішення, ймовірно, також вплине на статус Трампа на загальних виборах 5 листопада.
Getty Images

Верховний суд американського штату Колорадо ухвалив рішення вилучити колишнього президента Дональда Трампа зі списку кандидатів на посаду президента США 2024 року. Зокрема, причиною є його роль у протестах 6 січня 2021 року, коли прихильники Трампа захопили Конгрес США.

Про це повідомляють CNN та NBC News.

Президентські вибори в США: яку позицію щодо війни в Україні займають потенційні кандидатиСША обиратимуть нового президента у листопаді 2024-го. Що потенційні кандидати думають про російську агресію, чи збираються продовжувати допомагати Україні – на інфографіці.

Як зазначається, суд виніс рішення в вівторок, відтермінувавши його до 4 січня. Відповідне рішення суд прийняв через роль Трампа у подіях 6 січня 2021 року, коли його прихильники проникли у Капітолій у спробі оскаржити результати президентських виборів, згідно з якими перемогу здобув Джо Байден.

«Ми усвідомлюємо масштаб і важливість питань, які зараз постали перед нами. Ми також пам’ятаємо про свій священний обов’язок застосовувати закон без страху чи прихильності, а також не залежати від реакції суспільства на рішення, яких вимагає закон», - зауважується в судовому рішенні.

Це судове рішення зробило Дональда Трампа першим кандидатом у президенти в історії США, якому заборонили брати участь у виборах за пунктом Конституції, що вкрай рідко використовується, який забороняє посадовим особам, які брали участь у «заколоті або повстанні» обіймати офіційні посади.

Суд за невеликої переваги голосів (4:3) дійшов висновку, що Конституція забороняє претенденту на висунення від Республіканської партії 2024 року з'являтися у виборчому бюлетені через його роль «у підбурюванні до насильства проти уряду США».

Водночас, постанова суду стосується тільки республіканських праймеріз у штаті Колорадо, які відбудуться там 5 березня, але це рішення, ймовірно, також вплине на статус Трампа на загальних виборах 5 листопада.

Кампанія Трампа назвала рішення суду помилковим і недемократичним, заявивши, що воно буде оскаржене у Верховному суді США.

Варто зазначити, що кілька попередніх спроб викреслити Трампа з виборчого бюлетеня в інших штатах не увінчалися успіхом.

Нагадаємо, вибори президента США відбудуться у листопаді 2024 року. Станом на початок грудня, Трамп випереджає Байдена у передвиборчих опитуваннях.

Як відомо, Дональд Трамп неодноразово обіцяв «швидко закінчити війну в Україні».

Нещодавно Трамп заявив, що у разі обрання президентом США буде диктатором «тільки в перший день».

Президент Володимир Зеленський закликав Трампа публічно представити свій «мирний план». Він також запрошував його приїхати до України, але колишній американський лідер відмовився.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: