Як вибори-2023 вплинули на зміну влади у країнах світу

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський у вихідні був у Латинській Америці, де зустрічався з новообраним президентом Аргентини Хав'єром Мілеєм. Мілей підтримує Україну на тлі повномасштабного російського вторгнення та орієнтується у своїй політиці на країни Заходу. Для України це шанс налагодити контакти з регіоном, адже більшість латиноамериканських лідерів перебувають під впливом Кремля. Поки що можна сказати, що вибори в Аргентині – це той випадок, коли зміна влади на руку Україні і може послужити нашим інтересам. «Слово і діло» вирішило підсумувати, в яких ще країнах світу, зокрема союзницьких, цього року були вибори.

У яких країнах світу цього року було переобрано лідерів чи з'явилися нові президенти та прем'єри.
Як вплинули на зміну влади вибори-2023Слово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У жовтні у Польщі відбулися парламентські вибори, і перемогу на них фактично здобула опозиція. Учора, 11 грудня, новим-старим прем'єр-міністром країни було призначено Дональда Туска, який уже обіймав цю посаду в 2007-2014 роках.

Туск уже заявив, що західні країни мають робити більше для допомоги Україні. За його словами, Польща вимагатиме від світу «мобілізуватись для допомоги». Крім того, ще до вступу на посаду він обіцяв вирішити проблеми, які останнім часом виникли між Україною та Польщею, зокрема через блокаду кордону.

У Чехії у березні новим президентом став Петр Павел, який підтримує Україну та закликає Захід робити більше.

Проти України обернулися парламентські вибори у Словаччині. Новим прем'єр-міністром став Роберт Фіцо (вже обіймав цю посаду у 2006-2010 та 2012-2018 роках), який заблокував військову допомогу Україні від своєї країни та разом із Віктором Орбаном блокує фінансування від Євросоюзу.

Парламентські вибори також відбулися в Естонії (Кая Каллас була перепризначена на посаду прем'єр-міністра), Болгарії (новим прем'єром став Николай Денков), Фінляндії (новим прем'єром став Петтері Орпо), Латвії (уряд очолила Евіка Сіліня), Греції (Кіріакос Міцота), Чорногорії (Мілойко Спаїч вперше очолив уряд), Іспанії (Педро Санчеса втретє переобрано на посаду прем'єра), Люксембурзі (новим прем'єром став Люк Фріден).

Президентські вибори відбулися в таких європейських країнах: Швейцарія (переобраний Ален Берсе), Кіпрі (новим лідером став Нікос Христодолідіс), Чорногорії (Яков Мілатович), Латвії (президентом став колишній глава МЗС Едгарс Рінкевичс).

Крім того, президентські вибори відбулися в Туреччині (переможець – Реджеп Ердоган), Бангладеш (Мохаммад Шахабуддін), Нігерії (Бола Тінубу), Сьєрра-Леоне (Джуліус Маада Біо), Узбекистані (Шавкат Мірзієєв), Парагваї (Сантьяго Пенья), Зімбабве (Еммерсон Мнангагва), Сінгапурі (Тарман Шанмугаратнам), Мальдівах (Мохамед Муіззу), Еквадорі (Даніель Нобоа), Мадагаскарі (Андрі Радзуеліна).

Нагадаємо, президентські вибори в росії призначено на 17 березня 2024 року. Минулого тижня володимир путін оголосив, що балотуватиметься на п'ятий термін.

У листопаді 2024-го відбудуться президентські вибори в США: «Слово і діло» вивчило, яку позицію щодо війни в Україні озвучували потенційні кандидати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: