Союзники України почали продумувати наслідки можливої перемоги путіна – Bloomberg

Читать на русском
Союзники України на тлі невизначеності з військовою допомогою почали замислюватись про наслідки можливої перемоги росії у війні.
Фото: AFP

Союзники України на тлі зволікання з виділенням допомоги від США та Євросоюзу почали прораховувати наслідки можливої перемоги росії у війні проти України.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Окрім потенційно катастрофічних наслідків для України, деякі європейські союзники почали розглядати наслідки провалу НАТО у конфлікті: вони переоцінюють ризики, які росія може представляти для членів Альянсу на східному фланзі.

Зброя для України дешевша: в Atlantic Council назвали шість наслідків перемоги путіна для ЗаходуВійськова допомога Україні обходиться країнам Заходу дорого, але це дешевше за альтернативу – якщо путін переможе, це загрожує поширенням міжнародної нестабільності, високими витратами на оборону та втратами для світової економіки.

Хвильовий ефект від можливої перемоги росії відчуватиметься у всьому світі – наслідки будуть глибшими, ніж після невдалого виведення військ США з Афганістану у 2021 році. Тепер союзники та партнери США думають, наскільки надійними будуть оборонні обіцянки Вашингтона.

На думку європейських чиновників, якщо Україна зараз не отримає зброї для самозахисту, росія, швидше за все, прагнутиме захопити більше територій та зруйнувати більше інфраструктури. А не маючи можливості захиститися, Україна може бути змушена прийняти угоду про припинення вогню на умовах росії.

Прибічники України в Євросоюзі та США стверджують, що допомога, швидше за все, буде схвалена у тій чи іншій формі на початку наступного року. Але на думку чиновників, це навряд чи призведе до серйозного прориву на полі бою.

Видання зазначає, що тривога серед європейських лідерів почала відбиватися і у публічних виступах. Зокрема, в країнах Балтії чиновники вже закликають суспільство бути готовими до наступної війни, оскільки сили путіна не будуть знищені в Україні.

У США президент Джо Байден минулого тижня пообіцяв підтримувати Україну «стільки, скільки ми зможемо», що є риторичним відходом від попередніх обіцянок робити це «стільки, скільки потрібно».

Нерішучість Заходу збільшує шанси путіна на перемогу – The EconomistУ росії з'явилися реальні шанси на перемогу у війні в Україні, і не в останню чергу завдяки нерішучості Заходу в питанні надання допомоги та відсутності стратегічного бачення.

Деякі західні чиновники вважають, що путіну, швидше за все, знадобиться принаймні кілька років, щоб компенсувати величезні втрати, які його армія зазнала в Україні, не кажучи вже про те, щоб створити загрозу більш боєздатним силам НАТО.

Але колишня впевненість у тому, що вторгнення стане «стратегічною поразкою» для рф згасла, пише видання, змінившись зростаючим відчуттям того, що ставка путіна на те, що він зможе пережити США та їх союзників, може виявитися вірною.

Ще один західний чиновник зазначає, що перемога росії спровокує потік біженців до Євросоюзу, що посилить напруженість між країнами блоку. Він додав, що український опір перейде до партизанської війни, а це означає, що бойові дії стануть менш інтенсивними, але закріплять нестабільність на східному кордоні ЄС.

Інші чиновники припустили, що деякі європейські країни можуть спробувати зміцнити зв'язки з росією чи Китаєм, щоб не покладатися на «ненадійний Вашингтон».

Нагадаємо, газета Bild з посиланням на джерела у розвідці повідомила, що путін хоче затягнути війну проти України до 2026 року та захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя.

Аналітик Atlantic Council зазначив, що путін зараз більш ніж будь-коли впевнений у тому, що зможе «перечекати» увагу Заходу до України.

Раніше президент Володимир Зеленський виключив можливість компромісів із російським диктатором, оскільки той не зацікавлений у припиненні війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: