Нерішучість Заходу збільшує шанси путіна на перемогу – The Economist

Читать на русском
У росії з'явилися реальні шанси на перемогу у війні в Україні, і не в останню чергу завдяки нерішучості Заходу в питанні надання допомоги та відсутності стратегічного бачення.
Фото: dialog.ua

«Шокуюча відсутність стратегічного бачення» у Європі дають російському диктатору володимиру путіну шанс на перемогу у війні проти України.

Про це йдеться у матеріалі The Economist під заголовком «Путін, схоже, виграє війну в Україні – поки що», який був опублікований у четвер, 30 листопада.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

У матеріалі сказано, що вперше з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну складається враження, «ніби путін може перемогти». Автори матеріалу, зокрема, згадують переведення росії на військові рейки, корупційні скандали в Україні, складнощі з виділенням коштів Україні в Конгресі США і «втому» Європи від війни, про яку заявила прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні.

«Путін забезпечив військові поставки з-за кордону і допомагає налаштувати глобальний Південь проти Америки. Важливо те, що він підриває переконання Заходу, що Україна може – і повинна – вийти з війни як квітуча європейська демократія», – йдеться у статті.

Також зазначається, що «Захід міг би зробити набагато більше, щоб розчарувати путіна».

«Якби він ухвалив рішення, то міг би розгорнути промислові та фінансові ресурси, які затьмарюють російські. Однак фаталізм, самовдоволення та шокуюча відсутність стратегічного бачення стають на заваді, особливо в Європі. Як заради себе, так і заради України, Захід має терміново позбутися летаргії», – пише автор.

Також міститься теза, що саме поле битви формує політику, а тут перевага не на боці України.

Залужний виділив п'ять кроків, які мають допомогти Україні уникнути «позиційної» війниВійна росії проти України поступово переходить у затяжний позиційний етап, і такий розвиток подій вигідний лише країні-агресору, вважає Головком ЗСУ Валерій Залужній. Щоб цього не допустити, Україні слід зосередитись на п'яти пріоритетах.

«На імпульс впливає моральний дух. Якщо Україна відступить, інакодумство у Києві стане ще гучнішим. На Заході також звучатимуть голоси, які говорять, що відправляти Україні гроші та зброю – це марна трата часу. Принаймні у 2024 році росія буде у сильнішій позиції для боротьби», – йдеться у статті.

Всередині росії, як пише The Economist, люди звикли до війни. Так звана еліта посилила контроль над економікою, а путін може дозволити собі виплачувати довічну зарплату сім’ям тих, хто воює і гине.

«З огляду на все це не дивно, що настрій в Україні дедалі погіршується. Політика повернулася, люди борються за вплив. Президент Володимир Зеленський і головнокомандувач Валерій Залужний – посварилися. Внутрішні опитування показують, що корупційні скандали та занепокоєння щодо майбутнього України підірвали авторитет пана Зеленського серед виборців», – пише The Economist.

Автори також закликали європейські країни підготуватися до можливості перемоги Дональда Трампа на майбутніх президентських виборах у США 2024 року. Вони підкреслюють, що такий сценарій може призвести до повної зупинки постачання зброї в Україну. Крім того, європейським лідерам рекомендується передбачити потенційне скорочення американської військової допомоги, незалежно від того, хто очолює Білий дім.

У матеріалі також зазначено, що Європа має розглядати путіна, як значну довгострокову загрозу своїй власній безпеці. Відповідно, там закликають розробляти європейські оборонні стратегії таким чином, щоб російський лідер не помітив будь-якої слабкості в Європейському Союзі, особливо якщо виникають сумніви щодо зобов'язань Трампа захищати члена НАТО у разі нападу.

Як путінська росія збільшує витрати на арміюЯк росія збільшує витрати на армію – на інфографіці. Наступного року на військо піде близько третини бюджету.

Якщо в ЄС відбудеться розкол з питання підтримки України, про що в приватному порядку заявив один європейський лідер, це стане катастрофою. Путін до 2025 року може почати «відчувати напругу від ведення війни», а серед росіян зростатиме обурення, але «безглуздо просто сподіватися, що його режим впаде».

«Російський диктатор може залишатися при владі ще багато років і погрожувати війною, якою він виправдовує репресії і страждання власного народу», – зауважують автори.

Аналітики пишуть про необхідність рішучих дій від Європи. Йдеться про озброєння, далекобійні ракети і літаки.

«Найкращим способом стримати російського диктатора було б, якби Європа продемонструвала свою рішучість, показавши прямо зараз відданість орієнтованій на Захід Україні. Вона потребує ППО і ракет великої дальності для ударів по російських лініях постачання, тому для Америки дуже важливо затвердити останній транш допомоги. Оскільки запаси зброї в Україні вже виснажені, необхідно збільшити потенціал західних виробників зброї. Санкції могли б бути ефективніше спрямовані на відокремлення режиму путіна від еліти», – йдеться у статті.

Крім того, путін саботуватиме перетворення України на західну демократію, і Європа має подвоїти зусилля для забезпечення прогресу України, обіцяючи їй фінансову підтримку і вступ до ЄС.

У іншому випадку, за баченням журналістів, путін вперше від 24 лютого 2022 року виглядає спроможним перемогти.

Нагадаємо, раніше видання The Economist писало про конфлікт між президентом України Володимиром Зеленським і головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Раніше повідомлялося, що Україна отримала лише 300 тисяч снарядів з обіцяного їй мільйона від Євросоюзу.

Також відомо, що США перенесли передачу Україні далекобійних бомб GLSDB, які мали з'явитися на озброєнні ЗСУ в середині осені.

Крім того, у жовтні видання The Wall Street Journal писало, що Захід розраховує на прорив ЗСУ у наступному році, щоб Україна розпочала переговори з рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: